новини

У Києві пройшов військовий парад до 30-ї річниці Незалежності України

25.08.2021 06:34

Урочистий Парад військ з нагоди 30-ї річниці Незалежності України прийняв Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Зеленський. В урочистостях взяли участь керівники усіх складових сил безпеки та оборони України, у тому числі й командувач Національної гвардії України генерал-полковник Микола Балан. Також на Майдані Незалежності були присутні керівники та високоповажні представники багатьох країн-партнерів України.

«Я вітаю всіх нас із цим великим і важливим днем! Сьогодні ми відзначаємо 30-ту річницю проголошення незалежності України! 30-ту річницю її здобуття! А справедливіше, на мій погляд, сказати: 30-ту річницю відновлення незалежності України! Бо 24 серпня 1991 року Україна відновила свою державність. А 24 серпня 2021 року Україна нарешті усвідомлює це, говорить про це, пишається цим», – зазначив Володимир Зеленський у своїй промові.

Президент України згадав про історичне коріння Української державності. Він підписав Указ про відзначення Дня Української державності у день Хрещення Київської Русі – України. Анонсував початок процесу повернення на рідну землю видатних українців, які жили для України, боролися за Україну, але поховані не в Україні. Це гетьмани Запорозької Січі, діячі часів УНР, учасники визвольних змагань, діячі культури та науки й багато інших. Згадав про досягнення України у різних сферах життєдіяльності. Сказав, що Україна робить все можливе для повернення тимчасово окупованих територій – півострова Крим та деяких районів Луганської та Донецької області, де «неможливо окупувати любов людей до України», «не можна паспортизувати українські серця».

Наприкінці промови Президент України Володимир Зеленський закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять захисників України – Героїв, які поклали своє життя Незалежність України.

«У цей святковий день ми маємо пам’ятати, завдяки кому можемо бути тут. Це наші захисники України. Нашої незалежності. Герої, які віддали за неї своє життя! Вшануємо їхню світлу пам’ять хвилиною мовчання!», – звернувся він до присутніх.

Після цього Президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди військовослужбовцям, видатним діячам освіти, науки і культури.

Перед початком військового параду на Майдані Незалежності відбулося історичне театралізоване дійство під назвою «ДНК» (День незалежності країни). На головній площі України були розташовані мізансцени та елементи декорацій, що презентували найважливіші сторінки української історії від часів Трипільської культури до сучасності. Головною героїнею дійства стала дівчинка, яка символізувала Україну. Вона пройшла повз театралізовані мізансцени: епоха Київської Русі, Козацька доба, Україна літературна, Визвольні змагання, Україна наукова, Голодомор, Друга світова війна, радянська Україна, Незалежна Україна.

У фінальному епізоді театрального дійства «ДНК» головна героїня пробігла Хрещатиком до парадних розрахунків та вручила квіти воїну.

Після цього розпочалося урочисте проходження військ з пронесенням прапора України завдовжки 30 метрів на честь ювілею незалежності.

Хрещатиком крокували піші колони парадних розрахунків. Лунали музичні композиції у виконанні зведеного військового духового оркестру. У пішій колоні на параді крокували військовослужбовці сил безпеки й оборони України: військовослужбовці ЗСУ, нацгвардійці, рятувальники, поліцейські тощо. Пішу колону зведених парадних розрахунків Національної гвардії України представляють одразу 4 «коробки»: військовослужбовці спеціального навчально-тренувального батальйону «Почесна Варта», курсанти Національної Академії НГУ, кінологічний підрозділ зі службовими собаками та зведений оркестр.

У парадному розрахунку Національної академії Національної гвардії України крокувало 140 курсантів та 18 офіцерів Академії.  Очолив парадний розрахунок заступник начальника Національної академії Національної гвардії України з озброєння та техніки – начальник відділу технічного забезпечення полковник Олег Шабалін.

Крім українських військових, у Параді також взяли участь представники армій країн-партнерів – США, Литви, Естонії, Грузії, Данії, Норвегії, Канади, Молдови та інших держав. Завершував прохід піших колон міжнародний зведений оркестр за участю військових країн-партнерів (США, Велика Британія, Польща).

Продовжився Парад прольотом авіаційної техніки. У повітряній колоні над Києвом поряд з іншими повітряними суднами взяли участь два літаки АН-72 та гелікоптери Airbus EC 225 LP  Національної гвардії України.

Завершився парад Сил безпеки та оборони, присвячений 30-тій річниці Незалежності України, проїздом механізованої колони. Серед них були нові й модернізовані зразки українських і закордонних оборонних комплексів. Від Національної гвардії України залучені бронеавтомобілі, патрульні та автомобілі для виконання завдань з охорони громадського порядку.

Пресслужба НГУ