новини

У майбутніх командирів підрозділів проходять бойові стрільби взводів (ВІДЕО)

21.10.2021 10:47

 

Для курсантів-випускників командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії України  цей тиждень обов’язково залишиться у пам’яті. Гвардійці виконали бойові стрільби на полігоні 92-ї Окремої механізованої бригади. Курсанти відпрацьовували дії посиленого механізованого взводу ротної тактичної групи в складі бригади оперативного призначення під час стабілізаційних дій.

Так, під час відпрацювання етапу бойових стрільб, гвардійцям необхідно було одразу зайняти опорний пункт і продемонструвати дії взводу в оборонному бою.

Напередодні етапу бойових стрільб майбутні офіцери проходили випробування на допуск до дій, виконуючи вправи навчальних стрільб із БТР-80, БТР 4-Е, БТР-70, станкового автоматичного гранатомета (АГС-17),  протитанкового гранатомета (РПГ-1). Стрільби також здійснювалися із модернізованого автомата Калашникова, ручного кулемета Калашникова та снайперської гвинтівки Драгунова.

Крім цього, гвардійці відпрацьовували нормативи по підготовці озброєння до стрільби, переведення зброї з похідного в бойове положення, а також зі встановлення і порядку вивірки прицільних пристосувань.

«Цього разу ми дещо змінили мішеневу обстановку, яку, з досвіду дій в Операції Об’єднаних сил, запропонували фахівці Збройних сил України, - прокоментував начальник кафедри вогневої підготовки полковник Петро Пістряк. - І хоч це й було, у якомусь сенсі, несподіванкою для курсантів, все ж завдання було виконане, ураження цілей склало більше ніж 75 відсотків, тож мета занять досягнута».

Хоча в курсантів командно-штабного факультету практичні стрільби виконуються з першого року навчання, а також вони постійно виїздять до навчального центру на тренування, це не означає, що в них відсутнє хвилювання.

«Коли вивчаєш озброєння у теорії або займаєшся на тренажері – це одне. Зовсім інша справа – стрільби з реальної зброї, - поділився враженнями  курсант четвертого року навчання В’ячеслав Черняк. – Оскільки вже четвертий рік беру участь у бойових стрільбах,  можу зазначити, що це виховує у особового складу ініціативу, винахідливість, витримку, стійкість при діях в умовах максимально наближених до бойової обстановки. Зізнаюся, що і цього разу хвилювався, але зібрав всю  волю у кулак і зробив влучний постріл у ціль, тому своїм результатом задоволений».

Крім того, курсанти Академії практикували складання карток вогню, схем опорного пункту, використання спеціальних позначок тощо. Таким чином, після закінчення навчання військова частина отримує військовослужбовця, який повністю компетентний у застосуванні бойової зброї на практиці.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ