новини

В Академії Нацгвардії презентували виставку арт плакатів "Рєпін ХХІ століття"

27.04.2021 16:40

 

Карантинні обмеження звісно вносять свої корективи щодо планів відвідування музеїв та культурних заходів військовими, але представники одного з музеїв Харківщини вирішили усунути цей недолік та організувати виставку в Національній академії Національної гвардії України.

Так, Художньо-меморіальний музей І. Ю. Рєпіна презентував пересувну виставку плакатів «Рєпін ХХІ століття» в центрі культури Академії. На виставці представлені більше 30-ти плакатів, які створили студенти кафедри графічного дизайну Харківської державної академії дизайну та мистецтв.

Художні роботи демонструють особисте бачення молодих митців на Іллю Рєпіна та його творчість. На одних роботах можна побачити осучаснений образ художника, на інших - переосмислення його творів. До кожного плакату підготовлена коротка анотація, яка є авторським поясненням, а також додано коментар від музею.

«У зв’язку з карантинними обмеженнями, ми застосовуємо такий формат як пересувні виставки. Арт виставку «Рєпін ХХІ століття» ми організували до 175-річчя художника Іллі Рєпіна, - зазначила завідуюча меморіальним відділом Художньо-меморіального музею І. Ю. Рєпіна, куратор проєкту «Рєпін ХХІ століття» Марина Лантрат. – Ділитися творчістю дуже важливо, особливо в період локдауну. Курсанти більш закриті від культурного життя, тому виставка – це можливість дізнатися більше про сучасне мистецтво та наповнитися позитивними емоціями».

Кожна робота, хоч і об’єднана єдиною тематикою, але має свої особливості та підтекст. Скажімо, більшість курсантів у захваті від роботи Анастасії Майстренко. На плакаті «На Батьківщину. Герой минулої війни» зображено двох солдат із різних епох, але об’єднаних війною.

«Україна завжди боролася за свою незалежність, зокрема військовим шляхом. Як у ХХ, так і ХХІ столітті ми маємо однаковий біль - нас завжди хтось хоче загарбати, саме тому я зробила таку аналогію, - зізналася майстриня Анастасія Майстренко. - Такі культурні заходи дуже важливі, тому що мистецтво впливає на життя. Коли створюю плакати, які надихають людину, незалежно цивільну чи військову, отримую духовне задоволення та водночас роблю цей світ кращим».

Пересувну виставку вже відвідали багато курсантів з різних факультетів Академії. Гвардійці у захваті від формату та сучасного бачення молодих митців, які у переважній більшості є їх ровесниками.

«Виставка «Рєпін ХХІ століття» - це можливість подивитися на творчий світ великого художника креативно та навіть непередбачувано. Взагалі, мистецтво близьке для мене з дитинства, адже моя мама художниця, - поділилася враженнями курсантка гуманітарного факультету Анастасія Андрущенко. – Презентовані плакати, якнайкраще показують сучасну епоху – відкриту до змін, яскраву, але шанобливу до традицій».

Презентувати виставку такого формату в стінах Академії Нацгвардії вдалося завдяки підписанню Меморандуму про співпрацю у галузі культури, мистецтва і туризму з підрозділами Національної гвардії України.

Планується, що арт виставка буде знаходитися у центрі культури Академії ще протягом двох тижнів. Далі, ознайомитися із творчістю молодих митців зможуть військовослужбовці 5-ї Слобожанської бригади та 3-ї оперативної бригади Національної гвардії України. 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ