новини

В Академії Нацгвардії розпочались навчальні збори психологів Національної гвардії України

09.09.2021 17:35

У Національній академії Національної гвардії України стартували дводенні збори з психологами Національної гвардії України, які відповідають за професійно-психологічний відбір та соціально-психологічні дослідження.

Збори проводяться для аналізу результатів організації та проведення заходів професійно-психологічного відбору кандидатів на військову службу, вивчення соціально-психологічного клімату у військових колективах та уточнення завдань щодо їх удосконалення. Крім того, учасники мають змогу підвищити фахову компетенцію  та обмінятися практичними порадами колег різних військових частин.

«Ви всі берете участь у відборі майбутніх офіцерів Нацгвардії. Тому, я хотів би звернути увагу на підвищення фахової компетенції щодо використання психологічного інструментарію. Я бажаю вам добре попрацювати на зборах та впевнений, ви обговорите всі питання за вашим напрямком», - відкрив збори начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Начальник відділу психологічного забезпечення департаменту персоналу Головного управління Національної гвардії України полковник Сергій Чижевський довів регламент і план проведення зборів та провів перше заняття. У своєму виступі він наголосив на чіткому дотриманні вимог керівних документів, інструкції по застосуванню психологічного інструментарію, дотриманні доброчесності та етичних норм щодо відбору кандидатів на військову службу. Офіцер звернув увагу на прорахунки, які у тому числі призвели і до надзвичайних подій, конфліктних ситуацій. Крім того, він наголосив на потребі підвищення фахової компетентності.

«Ми зібралися, щоб в такому експертному середовищі провести обговорення тих здобутків, які маємо сьогодні і  питань, які потребують врегулювання найближчим часом. Ви маєте поставити собі мету і завдання для вдосконалення психологічного інструментарію в системі професійного психологічного відбору кандидатів на військову службу. Ще раз орієнтую на те, щоб всю інформацію, яку отримаєте протягом зборів, ви довели до кожного психолога Національної гвардії України. Ви повинні удосконалювати свою професійну підготовку шляхом обміну досвідом та застосовувати її в умовах службово-бойової діяльності військових частин. Тому, максимум зосередженості під час проведення зборів та уважності до матеріалу, який буде викладатися», - зазначив полковник Сергій Чижевський.

В загальному колі учасники зборів розглядали питання щодо організації заходів професійно-психологічного відбору кандидатів на навчання, аналізували результати професійно-психологічного відбору та рекрутської діяльності підрозділів комплектування іміджево-видавничого центру.

Крім того, були проведені майстер-класи стосовно підготовки довідкових документів для проведення опитування з використанням поліграфа під час проведення професійно-психологічного відбору кандидатів на службу в Нацгвардію та під час призначення на керівні посади.

Начальник науково-дослідного центру службово-бойової діяльності НГУ полковник Ігор Приходько та представник Міністерства внутрішніх справ України, доктор психологічних наук, полковник запасу Вадим Барко провели заняття стосовно науково-дослідницького та методичного супроводження виконання основних завдань підрозділами психологічної служби. Заступниця начальника Академії по роботі з особовим складом полковник Олена Іванова розказала про основні проблемні питання професійно-психологічного відбору кандидатів на навчання до Академії та Навчального центру Національної гвардії України. Крім лекційних занять, психологам провели практичне заняття щодо професійно-психологічного відбору за участю мобільного центру психологічної підтримки.

«Проведення подібних заходів обов’язково сприятиме вирішенню цілого комплексу завдань, спрямованих на покращення професійно-психологічного відбору до лав НГУ», - підкреслила учасниця зборів старший лейтенант Валерія Ковінько.

Завершився перший день підведенням підсумків та уточненням проблемних питань.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ