новини

В Академії Нацгвардії стартували командно-штабні навчання

06.04.2021 16:28

 

Зі слухачами другого року навчання оперативного факультету Національної академії Національної гвардії України проводяться командно-штабні навчання. Основним завданням навчань є закріплення практичних навичок офіцерів із опанованих дисциплін.

До навчань залучені слухачі-випускники, які здобувають освіту за різними спеціальностями. Для більшої ефективності, офіцери розподілені по групам у кількості 25-30 чоловік. Під час кожного етапу навчань гвардійці відпрацьовують по два питання. Тривалість етапу – вісім годин.

За сценарієм командно-штабних навчань, на певній території, внаслідок протиправних дій антигромадських сил, вводиться надзвичайний стан. Для підтримання правового режиму надзвичайного стану і охорони громадського порядку залучаються сили та засоби оперативно-територіального об’єднання «Центр».

«У рамках командно-штабних навчань йде перевірка практичних навичок, які офіцери отримали під час вивчення дисципліни оперативне мистецтво. Згідно з обстановкою, слухачі виступають у ролі керівництва оперативно-територіального об’єднання та відпрацьовують питання приведення об’єднань у готовність до застосування сил і засобів. Також важливим є прийняття рішення на здійснення маршу в район виконання завдання, перевірка порядку збору інформації та оформлення документів на оперативному рівні, - зазначив професор кафедри оперативного мистецтва, доцент Олександр Лавніченко. - Для закріплення важливих командних навичок, кожен слухач виконує обов’язки на кількох посадах. Наприклад, начальника територіального управління і начальника штабу. При цьому, в комбінованому колективі працюють офіцери, які навчаються за різними спеціальностями. Це сприяє кращому розумінню роботи посадових осіб територіального управління».

Слухач магістратури майор Ігор Авілов під час командно-штабних навчань виконує обов’язки заступника начальника територіального управління «Центр» по роботі з особовим складом.

«Це дуже важливі навчання у нашому військовому житті, адже ми на практиці відпрацьовуємо питання, які можуть виникнути під час служби у військах, особливо враховуючи ситуацію, яка склалася на сході України, - розповів Ігор Авілов. – Стосовно сьогоднішніх навчань, вони  складаються із двох етапів. Це приведення військових частин територіального управління до готовності та підготовка і здійснення маршу до району поставлених завдань. Відтак, до моїх обов’язків входить  планування пропозиції начальнику територіального управління щодо морально-психологічного забезпечення та приведення військових частин до бойової готовності».

Командно-штабні навчання триватимуть протягом трьох днів. Після їх завершення, керівництвом, начальниками кафедр та викладачами оперативного факультету будуть підведені підсумки роботи офіцерів-випускників.    

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ