новини

В Академії Нацгвардії відпрацювали питання щодо єдиних комплексних державних екзаменів

03.12.2021 15:33

 

У Міністерстві оборони України, за участю Національній академії Національної гвардії України, відбулася міжвідомча селекторна нарада по формуванню і відпрацюванню єдиних комплексних державних іспитів у 25-тій галузі «Військові науки, національна безпека, безпека державного кордону» за спеціальностями: 253 «Військове управління», 254 «Озброєння та військова техніка», 255 «Забезпечення військ, сил».

Нараду проводив директор Департаменту військової освіти й науки Міністерства оборони України, його заступник і голова робочої групи. Брав участь у селекторній нараді й начальник відділу професійної освіти Міністерства внутрішніх справ України. Від Національної академії Національної гвардії України виступили перший заступник начальника Академії з навчально-методичної та наукової роботи генерал-майор Олександр Морозов разом із колективом робочих груп, який відпрацьовує пропозиції до цієї Програми.

«Міжвідомча селекторна нарада важлива, тому що відпрацьовуються питання, пов’язані з єдиною Програмою комплексних державних іспитів на бакалаврському рівні для вищих навчальних закладів всієї України. Наприклад, спеціальність 253 «Військове управління», за нею йде підготовка у всіх вузах Міністерства оборони і Національної гвардії України, - зазначив начальник навчально-методичного центру Академії полковник Володимир Тробюк. – Процедура прийняття рішення має стислі терміни, а це все ускладнюється тим, що ми не маємо методичних рекомендацій та пояснювальних документів, які б допомогли в розробці Програми. Єдиний нормативно-правовий акт, яким можемо керуватися – Постанова Кабінету міністрів України №497 від 19 травня 2021 року «Про атестацію здобувачів ступеня фахової передвищої освіти та ступенів вищої освіти на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту». Це досить складний процес, але ми мусимо його відпрацювати і прийняти загальне рішення».

Вже до 15 грудня Програма єдиного державного комплексного екзамену повинна бути затверджена й узгоджена Міністром оборони і Міністром внутрішніх справ України, а вся інформація висвітлена на сайті двох відомств і навчальних закладів сектору безпеки та оборони України. 

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ