новини

В Академії Нацгвардії впроваджують новий вид спорту

10.05.2023 12:16

Нещодавно з офіцерами Національної академії НГУ пройшов ознайомчий семінар з флаг-футболу. Участь брали викладачі кафедри фізичної підготовки та спорту Академії.

Заняття проводив президент Вінницької обласної федерації американського футболу, віце-президент СК "Вінницькі вовки", голова напрямку флаг-футбол в Українській Лізі Американського Футболу (УЛАФ) Євген Хомин.

Семінар був розрахований на 4 години. Перша година семінару – теоретична частина, друга година – ознайомлення з аспектами передачі пасу, прийому, пересуванню по полю. Наступні 2 години була сама гра з діючими спортсменами флаг-футболу.

«Флаг-футбол – це новий, але дуже перспективний вид спорту в Україні. Це доступна та інклюзивна гра, яка об’єднує спортсменів різних здібностей, статі, віку та розвитку, – зазначає начальник кафедри фізичної підготовки та спорту полковник Артем Турчинов. – Викладачами кафедри прийнято рішення продовжувати розвивати цей напрямок в рамках дисциплін кафедри. На мою думку, наш навчальний заклад буде першим серед військових вузів, який впроваджує даний вид спорту. В школах він вже існує і з кожним роком ще більше набирає обертів. Школярі можуть займатися флаг-футболом та вступаючи до Академії, буде можливість потрапити у збірну команду. А у нас амбіції досить масштабні. Ми хочемо організувати свою команду і згодом виходити не лише на українські ліги, а й поза межами країни. Наша позиція – розвивати флаг-футбол не лише у стінах Академії, а й в НГУ у цілому».

Федерація американського футболу надає можливість навчати як викладачів, так і курсантів. Перший крок – це оволодіти правилами, технікою гри викладачами та інструкторами кафедри фізичної підготовки та спорту, а вже наступний крок – згідно графіку тренувати курсантів.

«Спортсмену потрібно володіти гарною фізичною формою, пам’яттю, швидко приймати рішення. А це усі якості, якими повинен володіти кожен професійний військовий. Важливо додати, що саме флаг-футбол, як вид американського футболу був адаптований для військових формувань США задля зменшення травмування серед військових», – додає Артем Турчинов.

Довідково: Флаг-футбол — різновид американського футболу, а точніше – його безконтактна версія. Мета гри така ж як і в американському футболі – занести м'яч у залікову зону суперника. Основна відмінність – заборонені жорсткі контакти, спортсмени грають без захисної екіпіровки. Замість шоломів та каркасів на поясі гравця прикріплені два прапорці. І якщо в американському футболі для того, щоб зупинити гравця з м'ячем використовується захват (жорсткий контакт), то у флаг-футболі достатньо зірвати з нього прапорець. Його розвивають усі європейські федерації американського футболу, як вид спорту, який допомагає освоїти складні технічні прийоми американського футболу, до автоматизму засвоїти тактичні комбінації, ігрові та рухові навички.

Відділ міжнародних зв`язків, інформації та комунікації НА НГУ