новини

В Академії офіцерам вручили сертифікати володіння іноземними мовами

23.12.2020 16:40

У Національній академії Національної гвардії України завершились інтенсивні курси з вивчення англійської та французької мов.

Особливістю цих курсів є те, що вони є продовженням попереднього курсу, який було перервано у березні, у зв’язку із проведенням карантинних заходів. Загалом 16 військовослужбовців з підрозділів Національної гвардії України отримали сертифікати про завершення інтенсивних курсів вивчення іноземних мов. Сертифікати слухачам вручив т.в.о. першого заступника начальника Академії з навчально-методичної та наукової роботи полковник Володимир Тробюк.

«Ви зробили велику роботу, отримали нові знання при вивченні іноземних мов. За відгуками викладачів, всі учасники приклали максимум зусиль, аби дійсно підвищити рівень володіння англійською та французькою мовами. Максимально удосконалюйте знання, адже для тих, хто володіє мовою, відкривається більше можливостей як в професійному плані, так і в особистому розвитку», - зазначив полковник Володимир Тробюк.

Нагадаємо, перший набір слухачів на інтенсивні курси вивчення іноземних мов відбувся у 2016 році. У 2019 році було змінено кількість годин під керівництвом викладача і курси було продовжено до 15 тижнів. Наступні зміни були впроваджені з метою досягнення більш високого синтетизованого мовленнєвого рівня. В цілому, за всі роки рівень володіння іноземною мовою підвищили 182 офіцери та військовослужбовці за контрактом Нацгвардії.

«Незважаючи на те, що даний курс був перерваний через проведення карантинних заходів, це ні в якому разі не позначилося на якості освітнього процесу. Всі, хто навчався на курсі, покращили рівень своїх знань. У нас є дані по вхідному тестуванню, контрольним зрізам, які проходили протягом навчання і ці результати очевидно покращились. Більшість офіцерів сягнули рівня, коли вони можуть здійснювати міжкультурну комунікацію. І в відгуках, які ми відправляємо до військових частин, є офіцери, які можуть бути залучені до заходів міжнародної співпраці», - розповів начальник мовного відділу підполковник Володимир Гончар.

Якщо говорити про освітній процес, навчання на курсах забезпечували шість викладачів мовного відділу, які пройшли курси підвищення кваліфікації від представників Бюро міжнародної мовної координації (BILC).

Крім того, у цьому році введено в експлуатацію ще одну лінгафонну лабораторію. Клас побудований таким чином, що викладач інтерактивно спілкується зі слухачами – використовує метод проектів, метод проблемних ситуацій, рольову та ділову гру, мозковий штурм, аналіз конкретних ситуацій, а також метод навчання у співпраці. В кожного слухача є свій робочий кабінет і всі напрацьовані матеріали в нього залишаються до кінця курсу на робочому місці.  

Лейтенант Максим Орел служить у одній з військових частин міста Києва. Офіцер вже досконало володіє французькою мовою, має міжнародний досвід роботи у Франції. В Академії військовослужбовець вивчив англійську мову.

«Відбір на інтенсивні курси з вивчення англійської мови пройшов у Києві. Коли приїхав на навчання, всі надії виправдалися. Рівень викладання мене вразив – наскільки грамотно сплановані заняття. Викладачі регулярно проводили контроль знань, що є невід’ємною складовою у навчанні. Ти відразу розумієш, де саме потрібно підтягнути знання.  У подальшому маю намір залучатися до проведення зустрічей з іноземними делегаціями», - говорить лейтенант Максим Орел.

Наступного року планується продовження роботи за програмою навчання 2019 року. Інтенсивні курси вивчення іноземних мов розпочнуться у лютому 2021 року, триватимуть протягом 15-ти тижнів та закінчаться в травні. Представники мовного відділу також планують у січні провести якісний відбір. Під час відбору буде звертатися увага на особисте бажання слухачів до вивчення іноземної мови та на категорію слухачів, які постійно спілкуються з іноземцями та залучаються до заходів міжнародної співпраці. Їм буде надаватися пріоритет.  Більш детальна інформація про діяльність, яка сприятиме підвищенню мовної підготовки,  у новому 2021 році.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ