новини

В Академії розширюють правову компетентність майбутніх офіцерів

15.09.2021 16:05

Змістовний погляд на юридичну відповідальність за військові правопорушення – головна теза, яку доносили курсантам гуманітарного факультету Національної академії Національної гвардії України у рамках бінарного заняття із навчальної дисципліни «Правознавство».

Своїм практичним і теоретичним досвідом із гвардійцями поділилися доцент новоствореної кафедри правового забезпечення Академії Олена Салієнко та заступник командира роти по роботі з особовим складом військової частини 3005 старший лейтенант Анастасія Мідіна.

Доцент Олена Салієнко розкрила правові підстави застосування адміністративної та кримінальної відповідальності за військові правопорушення щодо встановленого законодавством порядку несення та проходження військової служби.

«Особлива увага приділялася статтям 407 та 408 Кримінального кодексу України, які регламентують «Самовільне залишення військової частини або місця служби» та «Дезертирство», - зазначила Олена Салієнко. -  Так, спільно з присутніми, ми чітко визначили основні відмінні риси між цими військовими злочинами».

Старший лейтенант Анастасія Мідіна поділилася своїм практичним досвідом проведення службових розслідувань за військові правопорушення. Офіцер проходила військову службу в двох гвардійських частинах, тому має багато актуальних прикладів. Досвід її служби, який базується на реальних ситуаціях, зацікавив аудиторію курсантів, що сприяло жвавій дискусії.

Одними з найбільш активних курсантів, які постійно підтримували дискусію, були старший солдат Костянтин Негода та солдат Вікторія Дзюба.

«Заняття було доволі насиченим та пізнавальним. Важливо, що з нами провели заняття досвідчений викладач, яка детально розкрила теоретичну частину, а також офіцер, яка презентувала практичну сторону питання, - наголосив Костянтин Негода. – Для мене було цікавим дізнатися про розмежування злочинів, передбачених двома статтями, особливості складу злочину та кваліфікуючі ознаки. У подальшій службі хотілося б менше стикатися із правопорушеннями з боку військових. Але як майбутній офіцер по роботі з особовим складом, відтепер я озброєний важливими знаннями, а значить більш компетентний та впевнений у своїх силах». 

Враховуючи активність аудиторії та актуальність правової інформації, планується й надалі проводити подібні бінарні заняття із майбутніми офіцерами Національної гвардії України.  

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ