новини

В Академії відбулася творча зустріч із авторами документального фільму «Герої не вмирають»

19.11.2021 15:33

До Дня Гідності та Свободи, який в Україні відзначають 21 листопада, у Національній академії Національної гвардії України провели показ документального фільму «Герої не вмирають».

«Герої не вмирають» - харківський документальний фільм режисера Дмитра Коновалова та продюсера Володимира Чистиліна було створено у 2017 році. Покази фільму пройшли у багатьох містах України, а у рік свого створення фільм увійшов до програми кінофестивалю Kharkiv MeetDocs.

Як зазначив у ході зустрічі з курсантами Академії співавтор фільму, заслужений журналіст України Володимир Чистилін, «Герої не вмирають» - це унікальна кінострічка про життя та смерть трьох харків'ян, які загинули за свободу та незалежність України у Революції Гідності 20 лютого 2014 року. На початку заходу гість розповів про історію створення фільму, особисту мотивацію у цьому процесі, чому він присвячений.

«Насправді історію роблять не якісь вигадані супергерої, а звичайні люди, якими ми й хотіли показати наших хлопців із харківського Євромайдану. Це кіно про життя і смерть, любов і жертовність, віру і прагнення до свободи», - розповів курсантам Володимир Чистилін. - Через долю трьох сміливих чоловіків: Владислава Зубенка, Євгена Котляра та Юрія Паращука, фільм намагається розкрити тему героїзму та відповідає на запитання: як ними стають? Майже рік ми на камеру спілкувалися з рідними, друзями та знайомими харківських героїв Небесної Сотні. Десятки свідчень, сотні інтерв'ю, гігабайти хроніки дозволили створити портрети наших героїв», - наголосив Володимир Чистилін.

Знімальна група вирішила простежити, що спонукало цих трьох різних за віком, стилем життя чоловіків зробити вирішальний вибір їхньої долі.

«Ми спробували доторкнутися до таємних струн душі Влада, Жені та Юрія. Сьогодні стрічок про Майдан знято вже чимало. Деякі здобули заслужені нагороди на престижних фестивалях, але фільм «Герої не вмирають», за великим рахунком, є першим дослідженням внутрішнього голосу драйверів української революції. Під таким ракурсом точно про останні дні Євромайдану ніхто не знімав, - розповідає Володимир Чистилін. - У фільмі немає авторського тексту чи пропагандистських кліше – він оголений нерв емоцій, роздумів, відвертих спогадів».

Як зазначив радник Командувача Національної гвардії України Дмитро Брук, у контексті окупації Криму та частини Донецької та Луганської областей фільм набуває ще одного – дуже важливого підтексту.

«Погляньте, ті, хто в дні Майдану перебував волею доль по різні боки барикад, із початком російської агресії проти України об'єдналися для боротьби із зовнішнім ворогом. Учорашні євромайданівці пліч-о-пліч разом із бійцями Національної гвардії звільняли Слов'янськ. Саме бійці Нацгвардії за моральної підтримки Харківського Євромайдану звільнили Харківську облдержадміністрацію та запобігли захопленню влади у місті проросійськими бойовиками. Саме ті, хто стояв на Євромайдані у Харкові, із початком війни почали масово допомагати, як волонтери, Нацгвардії, яка вже в АТО-ООС стримувала російську агресію. І сьогодні, через 8 років після подій на Євромайдані, ми можемо і маємо пам'ятати тих, хто став першими жертвами добре продуманої та спланованої зовнішньої операції, яка мала на меті роз'єднати українців. На щастя, і перебіг історії, і високий рівень довіри українців до Національної гвардії України показують, що ворог помилився», - наголосив Дмитро Брук.

Як зазначила курсантка гуманітарного факультету Владислава Морозова: «Мені дуже сподобалася стрічка, особливо – звичайні люди, якими показали хлопців із харківського Євромайдану. Раджу переглянути її всім від малого до великого».

У свою чергу, заслужений журналіст України Володимир Чистилін зазначив, що побачив у курсантах Академії думаючих та мотивованих молодих патріотів, які стануть надійним щитом України у боротьбі за свободу та незалежність.

Відділ міжнародних зв’язків, інфомації та комунікації НА НГУ