новини

В НГУ впроваджуватимуть досвід ЄС у систему громадської безпеки

09.07.2021 18:23

У Національній академії Національної гвардії України пройшла зустріч керівництва навчального закладу, офіцерів Східного територіального управління НГУ з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС). Участь у заході взяв й начальник управління міжнародного співробітництва департаменту персонального штабу полковник Володимир Грабчак.

Начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський представив присутніх української сторони та ознайомив іноземців з діяльністю навчального закладу та завданнями військових частин НГУ, які дислокуються в Харківській області. Крім того, начальник Академії розповів про тісну співпрацю з представниками Програми професійного розвитку Україна-НАТО, Програми з виховання та розбудови доброчесності, Об’єднаної оперативно-тактичної групи ЗС Канади в Україні (операція UNIFIER), та посольства Франції в Україні.

«Колектив Академії та я особисто, раді вітати вас у нашому навчальному закладі. Ми завжди відкриті до співпраці та впевнені, що вона буде плідною та у подальшому принесе користь як представникам Національної гвардії, Національної поліції, та взагалі громадянам України», – звернувся до присутніх генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

У ході зустрічі з іноземними представниками обговорено використання скандинавського досвіду громадської безпеки, надання представниками КМЄС рекомендацій та стратегічних порад щодо покращення співпраці НГУ та НПУ, надання можливості аналізу іноземними представниками програми підготовки курсантів з тактичної підготовки для створення рекомендацій, можливість представників КМЄС організовувати тренінги для курсантів та офіцерів Академії та Східного ТУ НГУ у сфері громадської безпеки.

«З 1 червня поточного року Консультативна місія Європейського Союзу має новий мандат. Відповідно до цього існують як старі напрямки, створені й нові. На сьогодні у нас існує 5 напрямків: національна та державна безпека, кримінальні розслідування, безпека громадськості і система управління в органах поліції, цифрова трансформація та інновації. На сьогодні наше головне завдання – розкрити питання співпраці Національної гвардії та Національної поліції та посприяти її розширенню між цими двома структурами шляхом проведенням різних тренінгів», – зазначив старший радник з загальних питань правоохоронної діяльності Франк Арнольдс.

Т.в.о заступника начальника Східного територіального управління зі служби підполковник Руслан Каражбєй розповів про діяльність НГУ, а саме про несення служби з охорони громадського порядку спільно з підрозділами Національної поліції: «Співпраця між підрозділами НГУ та НПУ у Харкові налагоджена. До усіх масових заходів, які проводяться у місті залучаються як гвардійці, так і представники поліції. У нас проводяться спільні навчання пов’язані із знешкодженням озброєних злочинців, припиненням масових заворушень у місті. Усе це обговорюється та планується завчасно».

У свою чергу полковник Володимир Грабчак розповів про актуальний стан міжнародної діяльності НГУ. Він зазначив, що НГУ активно співпрацює з представниками Консультативної місії Європейського Союзу у Києві.

«Національна гвардія має великий досвід співпраці з Європейськими партнерами. Зараз ми маємо велику підтримку від Міністерства внутрішніх справ щодо важливості співпраці КМЕС та НГУ Зазначу, що у НГУ створено Міжнародний центр підготовки підрозділів. Саме там існують центри підготовки з охорони громадського порядку, де розроблені програми  підготовки з тактики дій відповідно до європейських підходів і практик. Тому, на сьогоднішній день в НГУ питання охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки впроваджується відповідно до Європейських стандартів», – запевнив  полковник Володимир Грабчак.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ