новини

Видавництва Харкова обрали гвардійців для передачі книг дітям в ООС

09.04.2021 15:57

Про це стало відомо сьогодні під час підписання меморандуму про співпрацю в галузі культури, мистецтва і туризму між Східним оперативно-територіальним обмідненням Національної гвардії України, Національною академією Національної гвардії України та чотирма провідними видавництвами Харкова: «Віват», «Золоті сторінки», «Ранок» та «Фоліо».

Співпраця книгарів з гвардійцями дозволить постійно поповнювати гвардійські бібліотеки в Харкові, Слов'янську, Сумах та Маріуполі книгами класиків світової літератури і сучасних українських авторів.

«У військових частинах Східного оперативно-територіального об’єднання велика увага приділяється саме особовому складу строкової служби. Батьки доручили нам навчити їх хлопців не лише військовій справі і захисту України, а й сформувати з них цілісних особистостей. В тому числі духовному і культурному сенсі. Завдяки співпраці з видавництвами Харківщини наші бібліотеки поповнюються, хлопці-строковики і курсанти мають можливість читати сучасну літературу, українських авторів. І це безумовно розвиток для нашої сучасної патріотичної молоді», - зазначив заступник начальника територіального управління по роботі з особовим складом полковник Сергій Ховайло.

Як відзначають представники Національної гвардії, сьогодні серед курсантів та строковиків є реальний попит на сучасну та якісну літературу.

«Процес навчання нерозривно пов'язаний із літературою, це і спеціальні і художні книжки, які читають наші курсанти, як в ході підготовки до занять, так і у вільний час. Будь яка книга розвиває особистість, розширює її світогляд. В рамках Меморандуму ми вже сьогодні отримуємо книги для Академії, для курсантів і це дуже важливо, бо мова йде про виховання і навчання майбутніх офіцерів. Крім того, видавництва презентували дитячі книжки, які за допомогою Нацгвардії будуть передані дітям, що мешкають у районі проведення ООС», - розказав начальник Національної академії Національної гвардії України генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Що стосується книг, які були передані гвардійцям сьогодні, то серед них явно виділялась дитяча та навчальна література. І це не помилка, адже харківські видавництва мають і ще одну мету, яку реалізовуватиме саме  Національна гвардія України. Це передача дитячої та навчальної літератури у так звану «сіру зону» Донеччини і Луганщини. Тобто, літературу, яку друкують харківські видавництва, гвардійці будуть доставляти в район ООС та дарувати багатодітним сім’ям, дитячим будинкам, школам та садочкам.

«Видавництво «Ранок» завжди пишалося українськими військовослужбовцями, зокрема й воїнами Нацгвардії, які вже 7 років поспіль захищають Україну від загарбників. З дозволу колег я від імені всіх видавництв Харкова, що підписують Меморандум, хочу висловити нацгвардійцям подяку за мирне небо Харкова, зокрема. Й передати шматок затишку дому в їхні військові частини. Книга дарує радість та відпочинок душею. Ми підібрали книги не тільки для вояків, але й для їхніх діточок, яким вони матимуть змогу принести яскраві новинки з бібліотеки. І ще один біль турбує мою душу – діти, які народилися або почали своє зростання на початку війни в так званій сірій зоні – наразі ті, кому 7, 8,10 років, не знають свою країну та своє місце в ній. Ми хочемо, щоб вони відчували опіку та усвідомлювали себе українцями, тому передаємо з військовими у сіру зону комплекти книг художньої та повчальної літератури: українські вірші, путівник Мандруємо Україною, енциклопедію Українське козацтво та інші. Віримо, що Україна переможе та не будуть страждати діти. Слава Україні!», - зазначив Віктор Круглов, генеральний директор видавництва «Ранок».

Вже в понеділок комплекти нових книг будуть відправлені гвардійцями своїм побратимам у Суми, Слов’янськ та Маріуполь. У подальшому видавництва обіцяють регулярно передавати гвардійським читачам свої самі цікави новинки. Крім того, курсанти Національної академії НГУ та бійці харківських частин НГУ будуть мати цікаву нагоду зустрітись і з відомими українськими письменниками.

«Видавництво «Віват» входить в трійку найбільших видавництв України. Видавництво працює з великою кількістю відомих і молодих авторів, популяризує читання художньої, дитячої літератури. Сьогодні ми беремо участь у підписанні меморандуму з Національною гвардією. Це наша перша спроба взаємодії з військовими, але я впевнена, що вона буде вдалою. В планах і презентації книг, і зустрічі з гвардійців з українськими авторами, і в цілому організація інтелектуального дозвілля військових»,  - сказала  Лариса Новікова, операційний директор видавництва «Віват».

Слід відзначити, що ініціативу такої тісної співпраці між книгарями та підрозділами Національної гвардії України заклали видавництва «Золоті сторінки» та «Фоліо». Ще з 2014 року «Золоті сторінки» забезпечували військові частини НГУ цікавими довідниками та путівниками по Харкову, що дозволяло хлопцям-строковикам знайомитись з містом, в якому вони несуть службу. А видавництво «Фоліо» протягом 2021 року вже неодноразово передавало до бібліотек Національної академії Національної гвардії України та військових частин новинки історичної та публіцистичної літератури. Тож, керівники цих двох видавництв отримали сьогодні грамоти та почесні відзнаки від гвардійців.

В свою чергу бібліотекар військової частини 3017 Наталя Павленко пригадує, як рік тому харків’яни вже прийшли на допомогу гвардійцям, коли майже з нуля була відтворена бібліотека 3 бригади оперативного призначення.

«Коли ми починали створювати бібліотеку, в нас було лише 500 книг, але величезна підтримка небайдужих українців. Саме завдяки допомозі волонтерів і бібліотек міста наші ідеї перетворились на дійсність. Останній рік роботи показав, що ми не помилились – харків’яни поважають гвардійців та готові нам допомагати!  Зараз бібліотека налічує близько 3 тисяч книг, тут проходять зустрічі з творчими людьми, лекції від різних фахівців, виставки та концерти. Сучасна бібліотека у військовій частині набуває особливого значення, це місце душевного спокою і відпочинку від військових буднів. Ми безмежно вдячні волонтерам і небайдужим людям, які допомагають у реалізації наших ідей заради культурного збагачення військової молоді»,  - зазначає пані Наталя.

Зазначимо, що перші примірники книг, а це понад 1000 екземплярів, були передані військовим частинам та академії вже під час підписання Меморандуму.

Це - історичні твори, пригодницька література, детективи, путівники по Харкову та містам Сходу України, сучасна проза та поезія сучасних авторів, як: Артем Чапй, Ганна Гін, Олександр Михед, Дельфін Де Віган, Лоран Біне, Шон Вільямс, Емі Кадді, Джон Баке, Девід Ніколлз, Артур Кестлер, Джон Грат, Девід Е. Гоффман, Е.Плотичер, Катерина Андрєєва та Ігор Іляш, Ірина Вовк, Дарья Бура, Роман Зіненко та багатьох інших.

Відділення інформації і комунікації Східного ТУ

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ