новини

Військовослужбовці Академії відвідали виставку за темою війни на сході країни

01.10.2021 16:59

Сьогодні у Харкові стартувала одна з найпотужніших виставок «АТО – ООС очима сучасних мистців». Виставка організована за підтримки Центру сучасного мистецтва «Єрмілов Центр», Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Харківської обласної організації «Спілка ветеранів АТО», військових частин, з’єднань та закладів вищої освіти Харківського гарнізону. Організаторами виставки є Харківська організація Національної спілки художників України та Харківський клуб «Генерал».

У виставці бере участь понад 50 професійних мистців Слобожанщини, які надали для експонування понад 150 робіт із усіх видів класичного та некласичного образотворчого мистецтва (живопис, графіка, скульптура). Найкращі роботи матимуть змогу отримати премії: 3 перших місця по 7000 грн, 3 других – по 5000 грн, 3 третіх – по 4000 грн.

Одним із членів журі виставки став начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

«Експозиція демонструє можливості передати узагальнений та конкретизований образ захисника Батьківщини і пов’язати цей образ із питаннями національної ідентичності. Також загострюються мотиви подвигу, патріотизму, виховання національно свідомої молоді, уславлення військового подвигу живих захисників та увічнення пам’яті загиблих за незалежність України. Важливо, що такий захід відбувся у рік 30-річчя Незалежності нашої держави», - зазначив начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Більшість експонентів виставки намагалися наблизити класичну зображальну систему до фіксації найболючіших точок зіткнення між уявою і реальністю. Дехто з авторів передавав свою власну тривожність інформаційного сприйняття збройного протистояння, а хтось зупинився на фотографічній документації образу.

Крім того, виставку відвідали курсанти Національної академії Національної гвардії України. Гвардійці з цікавістю оглядали художні композиції, а для тих, хто брав участь в Операції Об’єднаних сил вони особливо знакові.

«Маємо надію, що виставка довела спроможність класичної образотворчої мови не лише артикулювати сьогоденну дійсність, а й сказати дещо більше: що на шляхах художньої творчості у будь-якій скруті можна «дійти і не зотліти», бо «... ми віддані життю, і нам віддасться в славі», - прокоментував проректор Харківського національного університету ім. Каразіна Анатолій Бабічев.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ