новини

Військовослужбовці Академії вшанували героїв-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

26.04.2021 15:17

У Національній академії Національної гвардії України пройшов мітинг  з нагоди 35-ої річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

На плацу навчального закладу зібралися ветерани, офіцери, курсанти Академії, щоб вшанувати ліквідаторів.

У вітальному слові т.в.о. начальника Академії генерал-майор Олександр Морозов нагадав усім присутнім, що ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є героями нашого часу. 

«Чорнобильська катастрофа - це біль і трагедія нашої держави. Одними із перших, хто був направлений на локалізацію 10-ти кілометрової, а потім 30-ти кілометрової зони навколо станції були офіцери, військовослужбовці та службовці внутрішніх військ МВС України. 18 тисяч правоохоронців зустрілися із невидимим та смертельним ворогом. Військовослужбовці і службовці Академії також взяли активну участь в ліквідації наслідків цієї трагедії. Незважаючи на фізичні перевантаження, великі дози радіаційного опромінення вони мужньо виконували покладені на них завдання. Сьогодні ми віддаємо шану пам’яті всім тим, хто захистив Україну та увесь світ від тієї страшної катастрофи. Щиро дякуємо всім, хто взяв участь в тих страшних подіях. Міцного вам здоров’я», - зазначив генерал-майор Олександр Морозов.

Наказом командувача Національної гвардії України ліквідаторів нагороджено відомчими заохочуваними відзнаками, грамотами та грошовими преміями.

Своїми спогадами про трагічні події 1986 року поділився начальник музею Академії, полковник у відставці Олександр Семенченко: «Шановні друзі! Я висловлюю слова вдячності командуванню Національної академії за те, що вони завжди пам’ятають цей день і тих, для кого доля обрала цей нелегкий шлях. Незважаючи на всі труднощі повсякденного життя, наші гвардійці з честю виконують завдання, які покладені на Національну гвардію і на наш навчальний заклад. Нехай пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир і спокій».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто ціною власного життя ліквідовував наслідки страшної аварії на ЧАЕС.

Військовий священник Академії отець Григорій провів молебень за загиблими внаслідок Чорнобильської трагедії. Після молебню священнослужитель звернувся до ліквідаторів зі словами поваги та вдячності.

Крім того, військовослужбовці Академії поклали квіти до пам'ятника жертвам Чорнобильської катастрофи, який встановлено в Молодіжному парку в Харкові.

Курсанти та офіцери командно-штабного та гуманітарного факультетів вшанувати ліквідаторів у центрі культури. Глядачі мали можливість почути таланти, а саме вірші у виконанні курсантів,  між читанням віршами показували документальні фільми  про життя людей до аварії на електростанції, хроніку операції евакуації та усунення наслідків трагедії.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ