новини

Викладачі та курсанти Академії отримали сертифікати про підвищення кваліфікації

04.11.2021 16:11

У Національній академії Національної гвардії України пройшли триденні всеукраїнські навчальні збори з офіцерами підрозділів інформації та комунікації Нацгвардії. Викладали гвардійцям відомі журналісти та блогери, професори, доктори та кандидати наук, фахівці, до яких прислуховуються не лише в Україні, але і в усьому світі.

Вперше у зборах взяли участь 3 викладача кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій, а також 9 курсантів гуманітарного факультету Національної академії Національної гвардії України.

«Вважаю, що участь курсантів у подібних семінарах є вкрай важливим кроком, який спрямований на сталий розвиток Національної гвардії України в майбутньому. Ці дівчата та хлопці, які тільки готуються стати офіцерами, вже сьогодні мають унікальну можливість освоювати тонкощі роботи з інформацією в рамках спеціального курсу, запровадженого в Академії. Спостерігати за роботою пресофіцерів, дізнаватися про сучасні тенденції стратегічних комунікацій безпосередньо від практикуючих журналістів Харкова та фахівців, для яких стратегічні комунікації та медіакомунікації - галузь наукових досліджень», - говорить завідувач кафедри управління соціальними комунікаціями ХНЕУ ім.Кузнеця Катерина Яресько.

«5 випускників факультету аудіовізуальних мистецтв Харківської державної академії культури 4 роки тому підписали контракт із Національною гвардією України та стали пресофіцерами. Тоді ми зробили експеримент, тому що пресофіцерів не вистачало, а керівництво Академії та Східного ОТО розуміли важливість та відповідальність роботи з інформацією. Так народився симбіоз, співпраця, заснована на повазі, довірі та професіоналізмі. На останньому семінарі з прес-офіцерами Нацгвардії ця співпраця набула нового розвитку – ми заздалегідь знали про те, що у Харкові на заняттях, які проводять найкращі фахівці міста в галузі стратегічних комунікацій та мас-медіа, будуть присутні курсанти – майбутні офіцери. Ці хлопці та дівчата показали не лише високий рівень знань в особливостях роботи з інформацією, а й, на мою думку, найголовніше – величезне бажання розвиватися, вчитися, розуміння важливості стратегічних комунікацій для Національної гвардії України. Це тішить, вселяє оптимізм і показує, що всі ми на вірному шляху у побудові армії, зрозумілої суспільству», - розповідає завідувач кафедри телерепортерської майстерності факультету аудіовізуальних мистецтв ХДАК Тетяна Логінова.

Завідувач кафедри медіакомунікацій соціологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, професор Лідія Стародубцева також поділилася своїм враженням від зборів: «Особисто я, як викладач,  отримала величезне задоволення від того, як активно працювали курсанти на семінарі. Я побачила їх щиру зацікавленість, розуміння того, про що говорили викладачі. Вони не бояться висловлювати свою особисту точку зору, аргументувати позицію щодо складних питань стратегічних комунікацій. Я спілкувалася саме з тими майбутніми офіцерами, якими їх хоче бачити суспільство, а саме інтелігентами, інтелектуалами, професіоналами. Особисто ми готові проводити з Національною академією спільні студентсько-курсантські науково-практичні семінари з різних аспектів медіакомунікацій, а з Національною гвардією готові обговорювати навчання вже чинних пресофіцерів із магістерських програм».

Під час вченої ради, начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський вручив учасникам зборів сертифікати, засвідчені підписами та печатками декана соціологічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, декана факультету аудіовізуального мистецтва Харківської державної академії культури та декана факультету міжнародних відносин та журналістики Харківського національного економічного університету імені Кузнеця. Даний сертифікат засвідчує, що його володар засвоїв тридцяти годинний курс зі стратегічних комунікацій. Зазначимо, за міжнародними нормами, цей сертифікат дорівнює одному освітньому кредитові.

«Для мене, як для керівника вищого навчального закладу важливо, що курсанти беруть участь саме в науково-практичних семінарах, де усвідомлюють, як інформація впливає на імідж Національної гвардії України. Як громадянське суспільство ставиться до Нацгвардії, наскільки розуміє суть завдань, які ми виконуємо та важливість нашої служби. Радий, що активна позиція курсантів та рівень знань, навичок, які показали на всеукраїнському семінарі, отримали високу оцінку як журналістів-практиків, так і викладачів провідних вищих навчальних закладів, які готують професіоналів у галузі стратегічних та медіакомунікацій. Це говорить про те, що ми у Академії Нацгвардії йдемо в ногу з часом», - звернувся до учасників генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Одна з учасників навчальних зборів - професор кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Поліна Ткач. Вона розповідає, що семінар для неї був надзвичайно цікавий.

«Я багато дізналась і ще більше захотіла спробувати. І це найважливіше! Цей семінар мав практичне спрямування і, я впевнена, став натхненням як для курсантів, так і для викладачів. Один зі спікерів - Лев Кокшаров, який зрозуміло й харизматично показав, як знімати відео на мобільні пристрої. І якщо ви навчитесь цьому, принаймні ви матимете прекрасну сімейну хроніку. Мені здається, немає кращої мотивації для навчаня, ніж усвідомлення практичної користі від отриманих знань. І цей семінар дав усім учасникам саме таку мотивацію, - розповідає Поліна Ткач. – Викладачі кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій, які здійснюють підготовку майбутніх фахівців зі стратегічніх комунікацій і пресофіцерів для Нацгвардії, отримали надзвичайно потужну підтримку колег-практиків. Ця співпраця відкриває нові можливості й перспективи для підвищення кваліфікації пресофіцерів і викладачів, а також для підготовки фахових і зацікавлених у своїй справі майбутніх офіцерів».

Курсантка гуманітарного факультету молодший сержант Софія Лаврова навчається на третьому році навчання. Дівчина опановує спеціальність військового перекладача.

«Всі спікери на власному досвіді розповідали дуже цікаві та корисні для майбутньої служби приклади. Для себе дізналася багато нової інформації про сторітейлінг та особливості підготовки контенту для різних соціальних мереж, - говорить молодший сержант Софія Лаврова. – Так як я люблю творчу діяльність, звісно в подальшому хочу проходити службу, пов’язану з пресслужбою».

Як зазначили завідувачі профільних кафедр вище зазначених вищих навчальних закладів, вони готові продовжити тісну наукову та практичну співпрацю з гуманітарним факультетом Національної академії Національної гвардії України. Зокрема, курсанти факультету відтепер будуть запрошуватись на студентські наукові конференції із стратегічних комунікацій.

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ