новини

Випуск у Академії: 268 вмотивованих лейтенантів поповнять лави Нацгвардії

18.06.2021 11:51

 

У Національній академії Національної гвардії України відбувся випуск молодих лейтенантів. Цього року 268 лейтенантів-випускників поповнять лави підрозділів Національної гвардії України.

29 випускників закінчили навчання з відзнакою, з них 9 отримали медаль за відмінне закінчення вищого військового навчального закладу. Поряд із лейтенантами здобули дипломи оперативно-тактичного рівня підготовки 30 офіцерів-магістрів денної форми навчання. Серед яких 10 військовослужбовців отримали відзнаку про закінчення навчання, а 4 ще й медалі.  

Привітали випускників командувач Національної гвардії України генерал-полковник Микола Балан, голова обласної ради Артур Товмасян, командир операції UNIFIER підполковник Мелані Лейк та ветеран Академії полковник у відставці Петро Павлов.

Під час урочистої промови Микола Балан акцентував увагу на значимості офіцерського шляху, навчальних показниках та важливості довіри до військовослужбовців.

«Освіта, яку ви здобули в Національній академії, здебільшого, теоретична, але вже через місяць ви повинні будете свої знання та навички показати на практиці, тому що в кожного з вас буде підлеглий особовий склад та командири. Саме для підлеглого особового складу ви повинні стати думаючими командирами, - наголосив генерал-полковник. – Хочу звернути увагу, що Національна гвардія України, на сьогодні, реформується у плані організаційно-штатних змін, які наближені до країн-партнерів та країн-членів НАТО. Впроваджуються програми бойової та спеціальної підготовки, понад 5000 тисяч військовослужбовців постійно перебувають у районі виконання Операції Об’єднаних сил. Тому, закликаю вас, всі свої знання використовувати у межах ваших повноважень для найбільш ефективного розвитку Національної гвардії України. Будьте відповідальними, будьте завжди чесними і прапор Академії несіть із честю».

Крім того, командувач Національної гвардії України нагородив кращих офіцерів Академії та випускників відомчими заохочувальними відзнаками, зокрема медалями за відмінне закінчення вищого військового навчального закладу, грошовими преміями, цінними подарунками та подяками.

Привітати випускників прибула особисто командирка операції UNIFIER підполковник Мелані Лейк та 6 представників Збройних Сил Канади, які і навчають курсантів. Це вже 11 ротація канадських військових до України. Також у церемонії випуску взяли участь іноземні представники США та НАТО.

«Для мене честь сьогодні бути тут із вами. Ви дуже складно працювали для того, щоб дійти до цієї події, але справжня ваша робота розпочинається тільки завтра, - прокоментувала командир операції UNIFIER підполковник Мелані Лейк. – Ви залишите сьогодні цей стройовий плац, будучи вже офіцерами Національної гвардії України. Ваша найбільша робота – піклуватися про своїх підлеглих. Пам’ятайте, що люди завжди важливіші за техніку і обладнання, а також заслуговують на добре ставлення. Я б хотіла побажати вам дотримуватися мотивації та стати рупором змін на краще. Довіряйте своїй підготовці, адже ви є майбутнім. Канада стоїть пліч-о-пліч і залишається відданою своїй підтримці України на її шляху до взаємосумісності з НАТО. Від імені всіх військовослужбовців операції UNIFIER, а також від імені всієї Канади я хочу передати свої найщиріші привітання та побажання успіху і безпеки у цьому новому розділі вашого життя».

Одним із випускників гуманітарного факультету став лейтенант Ігор Шафігулін. Офіцер брав участь у зоні бойових дій на сході України, а також отримав державну нагороду -  медаль «За військову службу Україні». У день випуску Ігор не приховував емоцій, адже на цей момент він чекав протягом п’яти років.

«Сьогодні у випускників чудове свято, здійснилася наша мрія. Це свято стало реальністю завдяки нашій наполегливості, старанності та великому бажанню стати офіцером», - запевнив лейтенант Ігор Шафігулін. - Випускникам хочу побажати кар’єрного та професійного зростання, тільки перемог та успіху в нових звершеннях».     

У добру путь офіцерів благословив єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, зачитавши молитву та окропивши гвардійців Святою водою. Приємним подарунком для всіх присутніх стало музичне привітання від вокального колективу Академії «5 стихій» з піснею «Нам є що захищати».

На завершення відбувся урочистий марш за участю офіцерів, випускників та військового оркестру Академії.

Далі на офіцерів чекає відпустка, а потім передислокація до різних військових частин Національної гвардії України.

Бажаємо всім випускникам успіху на нелегкому офіцерському шляху, міцного здоров’я, професійного розвитку та життєвого щастя!

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ