новини

Випускники-філологи Академії Нацгвардії захистили магістерські роботи

09.06.2021 16:32

Сьогодні у випускників гуманітарного факультету пройшов захист магістерських робіт. Очолив підкомісію професор кафедри міжкультурної комунікації та іноземної мови НТУ «ХПІ» доцент Олександр Томілін.

Випускники у своїх магістерських роботах досліджували питання, які на сьогодні є актуальними та стосуються проблематики військового перекладу та стратегічних комунікацій.

«Тематика магістерських робіт мене приємно вразила. Всі теми магістерських робіт були актуальними і важливими для розвитку Національної гвардії України. Це те, що стосується розвитку стратегічних комунікацій, проблематики перекладу і термінології НАТО, а також вплив чорного піару і  маніпуляцій в мас-медіа, – зазначив начальник управління міжнародного співробітництва департаменту персонального штабу Головного управління НГУ полковник Володимир Грабчак. – Загалом, я відмітив для себе, що з кожним роком військовослужбовці більш завзято підходять до тематики магістерських робіт. Видно, що курсанти добре підготовлені, і це відчувається в підготовці і викладені матеріалу під час захисту робіт. Також приємно відмітити, що деякі курсанти захищалися англійською мовою. Вони впевнено володіли мовою і понятійним апаратом».

Варто зазначити, що щороку курсанти старших років навчання беруть участь у наукових конференціях та виступають співавторами наукових праць, які згодом можуть ставати основою магістерських робіт випускників.  

«На написання магістерської роботи я витратив майже рік. Я розумів, що це об’ємна робота, яку необхідно досліджувати ґрунтовно. Крім того, я вирішив захиститися англійською мовою, адже отримав за роки навчання достатній рівень знань для вільного спілкування. Досліджував особливості перекладу термінології НАТО і матеріалом для дослідження був глосарій спеціальних термінів НАТО у сфері безпеки та оборони. Був досліджений структурно-композиційний аналіз термінів НАТО, з’ясована тематична належність, тобто порівняв терміни, які використовуються в країнах НАТО і у нас», - розповідає курсант гуманітарного факультету старший солдат Євгеній Проценко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ