новини

Вишиванка – це священний оберіг наших військових

16.05.2024 15:38

Сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують  День вишиванки. «Наша вишиванка - оберіг, генетичний код нації, який принесе нам заслужену перемогу», – впевнено запевняють гвардійці Академії Нацгвардії.

 

Комірник речового складу солдат Галина Кравчило говорить, що вишиванка для кожного українця має велике значення в житті, тому що це наша ідентичність і саме вона вирізняє нас  у світі. У жінки є етноспадщина від прабабусі – скатертина з домотканого полотна, вишита хрестиком  та обшита мереживом.

«В нашій родині вже більше ста років існує традиція – застеляти стіл до свят вишитою скатертиною. Бо для нас це не тільки зв'язок поколінь, а й оберіг родини. Звісно я зберігаю споконвічні традиції носіння вишитого власноруч одягу. Пам’ятаючи про це, ми не дамо ворогу знищити ідентичність української нації», - говорить Галина.

У нашої героїні  є багато робіт, вишитих як хрестиком, так і бісером – серветки, мереживо до подушок, рушники, сорочки. Кожний виріб має свою історію, у кожного вона вклала свою душу. Жінка говорить, що вишиваючи, вона отримує велике задоволення та розвантаження.

«Вишивка займає невеликий проміжок часу. Така творча праця додає мені сили, лікує, надихає на життя. А тим паче, коли в країні повномасштабна війна і треба якось відволікатися від щоденної служби, рукоділля покращує емоційний стан, а готовий результат приносить задоволення», - підсумовує Галина.

Командир роти охорони та комендантської служби капітан Сергій Марараш цього дня говорить, що в умовах бойових дій вдягнув свою вишиванку під бронежилет. Чоловік несе службу на блокпосту на околицях Харкова.

«Моя вишиванка в зелених кольорах, схожа на бойову. Звісно, в умовах бойових дій ходити у вишиванці – складно, але у свято за можливості це робити варто, навіть під час війни, - розповідає Сергій. – Для мене вишиванка має певне значення у житті. І це звичайно дає духовні основи для того, щоб ми сьогодні захищали свою землю. Вважаю, що вишиванка є сучасною зброєю проти ворога».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ