новини

Як гвардійці у режимі віртуальної реальності вчились справжньому бою

29.04.2021 14:02

Ще зовсім недавно наші герої були цивільними людьми та не знали нічого про армію. Сьогодні ж гвардійці-строковики знищували повітряні та броньовані цілі, уявляючи, що навкруги йде реальний бій. У нашому матеріалі йде мова про підготовчі курси для 74 військовослужбовців військової частини 3017 Східного оперативно-територіального об’єднання.

В Академії Нацгвардії окремої уваги заслуговує спеціалізований клас із сучасними тренажерами ракетних комплексів ПЗРК «ІГЛА», ПТУР «Фагот» та  ПТРК «Корсар». На цих сучасних тренажерах військовослужбовці протягом чотирьох днів і навчались. Гвардійці були розподілені на три групи в залежності від своєї посади і кожен відпрацьовував завдання на  конкретному тренажері.

Солдат Роман Рибальченко проходить службу на посаді навідника переносного ракетно-зенітного комплексу. Гвардієць відразу зрадів, коли дізнався, що буде проходити курси на базі Академії Нацгвардії.

«В Академії я опановував практичні знання на тренажері стрільця-зенітника ПЗРК «ІГЛА». Стріляв по віртуально імітованим повітряним цілям. Часу на виконання завдання зовсім мало, адже в будь-який час тебе можуть вбити. Все як у реальному житті. Але я впорався із завданням і зумів збити вертоліт, - розповідає Роман. – Взагалі за цей період я зрозумів, що в бойовій обстановці ракетні комплекси дуже ефективні. І навчитися на тренажерах перед виконанням бойових завдань вкрай важливо».

Наступний наш герой, солдат Ілля Галан, запевняє, що сучасні тренажери дають можливість змоделювати бойову картинку у тривимірному форматі і це дійсно вражає.

«Навчально-матеріальна база в Академії вразила. Кожен із тренажерів являє собою шолом віртуальної реальності. Я працював на протитанковому комплексі «ФАГОТ». Вів вогонь по різноманітним броньованим цілям в різних умовах обстановки.  Добре, що програмне забезпечення після завершення стрільби оцінює та повідомляє про помилки, даючи певні рекомендації щодо подальшої підготовки», - зазначив солдат Ілля Галан.

Загалом, за час курсів кожен слухач довів до автоматизму дії у виявленні та супроводженні повітряних цілей та навчився безпомилково визначити момент пуску ракети.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ