новини

Як курсанти Академії вчаться управляти сучасним тренажером БТР-4Е

14.05.2021 14:18

Найважливішим елементом у підготовці справжнього фахівця, безперечно, є велика кількість практичних занять. Так, в Академії у сучасному навчально-тренувальному комплексі наразі функціонує 6 комплексних динамічних тренажерів для практичної підготовки майбутніх офіцерів.

Сьогодні з курсантами факультету логістики пройшло практичне заняття на тренажері БТР-4Е. Навчав майбутніх офіцерів доцент кафедри автобронетанкової техніки Ігор Буликов.

Протягом 6 годин гвардійці вчилися прийомам початку руху, перемиканню передач, зміні напрямку руху, усім видам гальмування, основам техніки подолання природних і штучних перешкод.

«Сьогодні курсанти довели до автоматизму всі практичні вправи роботи на тренажері. Завдяки мультимедійним екранам та звуковому супроводженню курсанти відчували себе у зоні реальних подій. Крім того, шуми техніки, ландшафт - все це психологічно загартовує свідомість майбутніх офіцерів. Хочу запевнити, що всі без винятку курсанти, сівши в бронетранспортер після цих занять, не мають жодних труднощів з його водіння», - зазначив доцент кафедри автобронетанкової техніки Ігор Буликов.

Зазначимо, що унікальний тренажер БТР-4Е нічим не відрізняється від справжньої бойової машини. В кабіні тренажера курсанти почуваються немов у справжньому бронетранспортері. Як завести двигун, щоб почати рух, як включити систему управління вогнем і як працювати з нею. Все це викладач детально розповідає на практиці майбутнім офіцерам. Спочатку навчання на тренажері проходить без динаміки, по елементам, потім вже включається динамічна платформа, де відпрацьовуються рельєфи місцевості. Зазвичай, курсанти в комплексі навчаються як водінню, так і веденню вогню.

Поле бою нагадує комп’ютерну гру, але головною особливістю є віртуальний світ, у якому курсанти відпрацьовують навики командира, оператора або водія, а також вчаться діяти у складі екіпажу. Діють хоча і у змодельованій, але бойовій ситуації на місцевості і з супротивником, який не пробачає помилок і зволікань. Віртуальний бойовий простір вимагає від курсантів блискавично приймати правильні тактичні рішення. Вони заздалегідь планують та злагоджують свої дії залежно від того, на якій місцевості, в який час доби і проти якого супротивника доведеться воювати.

До того ж, викладач на своєму робочому місці бачить дії екіпажу. На електронній карті фіксуються та відображаються усі переміщення. Всі без винятку курсанти, сівши в бронетранспортер після цих занять, не мають жодних труднощів з його водіння.

«Для мене, як для майбутнього офіцера, важливо отримувати нові знання та навички, а  особливо практичні. Сьогодні  я керував динамічним тренажером БТР-4Е і можливості тренажерного комплексу мене вразили. В кабіні тренажера почуваєшься немов у відсіках справжнього бронетранспортера. Вже чекаю моменту, щоб сісти у справжній бронетранспортер, покерувати ним та постріляти», – розповідає курсант факультету логістики Владислав Дмитрієв.

Загалом за рік навчання курсанти здобувають 36 годин практичного досвіду на тренажері бронетранспортера.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ