новини

Як курсанти Академії виконували «бойове» завдання з військової топографії

10.06.2024 09:46

З курсантами третього року навчання командно-штабного та гуманітарного факультету Національної академії НГУ пройшло заняття з військової топографії. Провів заняття доцент кафедри тактики полковник Артем Іванченко.

Тематика заняття «Орієнтування та вимірювання на місцевості». Питання, які відпрацьовувалися: сутність орієнтування на місцевості; способи визначення напрямків на сторони горизонту; магнітний азимут, визначення його компасом; способи визначення відстаней на місцевості; способи орієнтування карти; визначення за картою свого місцезнаходження.

Під час занять курсанти вдосконалювали навички у роботі з електронними картами, а саме на програмному комплексі «Кропива» та на паперових картах. Також використовувалися біноклі для визначення відстаней і пошуку орієнтирів, компаси натівського зразка та лінійки Protractor.

Заняття проходило у формі виконання «бойового» завдання. Завдання було наступним: з розташування вирушити на перехрестя доріг → уточнити місцезнаходження, провести топографічне орієнтування → підготувати до роботи карту → розрахувати поправку напрямку будь-яким доступним способом → здійснити марш до наступного визначеного пункту → виконати завдання на карті та ПК «Кропива» → найкоротшим шляхом повернутись в розташування.

«Це – базові знання, які потрібні будь-якому командиру для роботи на місцевості. Знання військової топографії спрямовані на збереження життя особового складу і командирів та на успішне виконання бойового завдання. Військова топографія тісно пов’язана з іншими дисциплінами бойового забезпечення та у комплексі несе важливу роль у бойових умовах», – зазначає полковник Артем Іванченко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ