новини

Як курсанти Академії використовують геоінформаційні технології у військовій справі

02.11.2020 08:55

 

З курсантами четвертого року навчання командно-штабного факультету проведено заняття з військової топографії. Майбутні офіцери навчались сучасному баченню військової топографії з використанням геоінформаційної системи на електронній карті. Це один із елементів геоінформаційного забезпечення Національної гвардії України. Заняття пройшло в класі ситуаційного моделювання.  

«Після того як курсанти протягом навчання отримають базові знання по основам роботи з топографічними картами, далі відбувається практичне застосування їх знань з використанням сучасних технологій. Заняття з використанням геоінформаційної системи є значно ефективнішим у порівнянні із заняттям, на якому використовуються паперові топографічні карти. Наразі в Національній гвардії України велика увага приділяється питанням автоматизації прийняття рішення, у тому числі з використанням геоінформаційних систем. Крім того, геоінформаційна система може використовуватися у якості інформаційно-справочної системи, яка пов’язана з діяльністю і структурою військ. Інформатизація та автоматизація процесу підтримки прийняття рішення є перспективним напрямком підвищення ефективності застосування підрозділів Нацгвардії», - зазначив доцент кафедри тактики Станіслав Горелишев.

Протягом заняття військовослужбовці створювали користувацькі слої на електронній карті. На цих слоях вони наносили тактичну обстановку, взводні та ротні опорні пункти, розташування бойових засобів.

Курсанти самостійно створювали точкову тему, наносили точкові об’єкти, вносили нову атрибутивну інформацію по кожному об’єкту. Далі вони формували лінійну тему за допомогою інструментів геоінформаційної системи, яка  відображає такі речі як лінія відкриття вогню, межі секторів. І наприкінці створювали полігональний об’єкт, в який вносили зони відкриття вогню, розташування взводних та ротних опорних пунктів.

«Геоінформаційні системи виконують функції введення, інтегрування, зберігання, обробки, аналізу та візуалізації просторових даних. За допомогою геоінформаційної системи можливе розроблення електронних бойових графічних документів і виконання розрахункових задач для прийняття обґрунтованого рішення командиром», - розповів курсант  Артем Шаповал.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ