новини

Як курсанти-психологи проводили тренінг з тімбілдингу для майбутніх першокурсників Академії

11.08.2021 09:49

В навчальному центрі Академії Нацгвардії пройшов психологічний тренінг з майбутніми першокурсниками Академії Нацгвардії. Заняття відбулося на тренувальному містечку командного згуртування. Провели тренінг офіцер служби психологічного забезпечення старший лейтенант Алла Кондратьєва та психолог служби психологічного забезпечення Ігор Дяченко.

Співтренерами виступили курсанти-психологи Анастасія Андрущенко та Микола Браславський, які наразі проходять військову практику в навчальному центрі.

Виконання кожного завдання на тренувальному містечку починалось зі слів: «З пункту «А» у пункт «Б»…». Після чого першокурсники відпрацьовували те, що від них вимагали тренери та співтренери.

Перше навчальне місце, де курсанти  налагоджували невербальну комунікацію між собою, було «Вертикальне павутиння». Підрозділу потрібно було переправитися через уявне електрифіковане загородження, використовуючи для спілкування тільки жести та міміку.

Наступне навчальне місце – «Ходулі» або «Літера А». Військовослужбовцям потрібно було перейти заболочену місцевість на ходулях, користуючись допомогою навчального взводу. Гвардійці відпрацювали елементи комунікації та розподілення ролей у взводі.

Далі курсанти проходили тренінг на навчальному місці «Балансир». Курсантам потрібно було подолати на плоту уявну водну перешкоду. Військовослужбовці взводу утримували рівновагу на балансирі протягом 10 секунд. Вправа спрямована на подолання стереотипів у дотриманні соціальної дистанції між військовослужбовцями.

На навчальному місці «Мінне поле» або «Болото» курсанти повинні були переправитися підрозділом через болото по вказаному маршруту і забрати за собою всі підручні засоби, щоб наступний підрозділ не зміг за ними перейти через цю перешкоду.

Під час відпрацювання вправи «Парні канати» військовослужбовці переходили через уявну ущелину в горах з одного боку на інший. Цю вправу військовослужбовці виконують в парі, по двом канатам, які розходяться в різні сторони. Загалом потрібно з однієї точки в іншу перейти через ущелину довжиною 10 метрів. Вправа дозволяє синхронізувати свої дії в парі через погляд.

«Відпрацьовуючи навчальні вправи, у майбутніх курсантів виховується і розвивається терпіння, витривалість, довіра один до одного, контроль над емоціями. Також із гвардійцями провели активні тренінги з тімбілдингу, метою якого є побудова команди. Загалом всі вправи направлені на налагодження як вербального, так і невербального спілкування між військовослужбовцями, – розповідає офіцер служби психологічного забезпечення старший лейтенант Алла Кондратьєва. – Також сьогодні співтренерами були майбутні фахівці з морально-психологічного забезпечення. І вони добре проявили набуті в Академії знання – виділяли лідерів та аутсайдерів, спостерігали за помилками першокурсників».

Протягом дня практиканти випробували власні сили, а головне  – дізналися про особливості роботи у складних ситуаціях, діючи як психологи.

«Сьогодні проходив психологічний тренінг з майбутніми першокурсниками Академії Нацгвардії. Ми на практиці вчилися спілкуватися з людьми, отримувати потрібну інформацію та дізналися, хто може бути потенційним командиром. Також вчилися виявляти лідерів або навпаки, пасивних особистостей. В подальшому, будучи офіцерами,  ми будемо проводити схожі вправи з особовим складом, тому потрібно знати порядок роботи на містечку командного згуртування і як працювати з людьми. Після тренінгу потрібно обробити психологічні дані, систематизувати інформацію і скласти характеристику на курсантів, які вступили до Академії», - ділиться враження після проведення заняття курсантка 3 року навчання гуманітарного факультету Анастасія Андрущенко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ