новини

Як курсанти-випускники проходять військове стажування

19.04.2021 17:29

 

Ми продовжуємо розповідати про те, як курсанти Академії проходять військове стажування. Сьогодні, більш детально, ознайомимо вас із стажуванням курсантів у Національній академії Національної гвардії України.

Військове стажування у стінах Академії проходять п’ять курсантів із командно-штабного факультету, факультету логістики та Київського факультету.

Гвардійці опановують практичні навички на посадах командира взводу роти охорони та комендантської служби батальйону забезпечення навчального процесу Академії, заступника начальника вузла зв’язку, командира взводу роти забезпечення навчального процесу, а також начальника продовольчої та речової служби.

Ми поспілкувалися із трьома курсантами, які детально розказали про свої враження від стажування в Академії та важливість отриманого досвіду для них як майбутніх офіцерів.

 

Ярослав Ратушняк: «Цей місяць дуже важливий для мене як майбутнього офіцера»

 

Курсант командно-штабного факультету Ярослав Ратушняк проходить військове стажування на посаді заступника начальника вузла зв’язку Академії. Із першого дня перебування в Академії Ярослав зрозумів, що пов’яже свою службу саме з військовим зв’язком. До навчання, протягом трьох років він проходив службу на посаді військового телеграфіста в одній з гвардійських частин Києва.

З того моменту пройшло 4 роки, і сьогодні, під час стажування, він має низку обов’язків, зокрема здійснює організацію оперативно-технічної служби на вузлі зв’язку, проводить підготовку особового складу до несення служби на бойових постах, а також слідкує за локальною мережею Академії Нацгвардії.

«З особовим складом проводяться заняття із програмування радіостанцій Motorola та Harris, відпрацьовуються файли конфігурації для цих радіостанцій, здійснюється підготовка до служби на бойових постах, вивчаються інструкції та заповнюється документація, - зазначив Ярослав Ратушняк. – Цей місяць дуже важливий для мене як майбутнього офіцера, адже відразу після випуску я буду проходити службу на посаді заступника начальника вузла зв’язку Академії. Взагалі, сфера військового зв’язку унікальна, тому що потрібна для успішної роботи кожного підрозділу. Саме тому, я дуже радий від того, що стану військовим зв’язківцем». 

 

Олександр Запара: «Військове стажування – один із важливих етапів нашого розвитку»

 

Курсант командно-штабного факультету старший сержант Олександр Запара проходить службу на посаді командира 1-го взводу роти охорони та комендантської служби батальйону забезпечення навчального процесу Академії Нацгвардії.

Сьогодні у його підпорядкуванні 18 солдат строкової служби та служби за контрактом, а був час, коли його підлеглими були 90 військових. Родом Олександр із Запорізької області. У віці 19 років його призвали на строкову службу, яку проходив у військовій частині Нацгвардії міста Запоріжжя. А зовсім скоро він зрозумів, що його дійсно цікавить військова служба і підписав контракт. Після трьох років служби Олександр вирішив, що хоче передавати знання гвардійцям, тому перевівся до навчального центру в місті Золочів на посаду старшого інструктора модуля бойового забезпечення батальйону підготовки інструкторів Національної гвардії України. Незважаючи на військовий досвід, кожен день навчання в Академії, зокрема і військове стажування, для Олександра – це можливість збагатитися новими знаннями для подальшого розвитку та відпрацювати навички, які здобув протягом чотирьох років.

«Сьогодні до моїх посадових обов’язків входить несення служби на контрольно-пропускному пункті та вартової служби. Але першочерговим обов’язком є підготовка добових нарядів. Мій особовий склад несе службу у варті, а я, як безпосередній командир, беру участь у доборі варти та проводжу підготовку особового складу, - поділився Олександр Запара. – Для мене буде дуже відповідальним цей тиждень, адже виконуватиму обов’язки начальника варти. Протягом чотирьох років навчання в Академії заступав помічником начальника варти, а обов’язки начальника варти – це вже більш високий рівень. Переконаний, що військове стажування – один із важливих етапів нашого розвитку».

 

Олександр Вовк: «Військове стажування сьогодні – це впевненість під час служби завтра»

 

Курсант командно-штабного факультету, командир групи старший сержант Олександр Вовк проходить стажування на посаді командира 2-го взводу роти охорони та комендантської служби у батальйоні забезпечення навчального процесу Академії Нацгвардії.

Олександр розповів, що військова служба йому почала подобатися ще під час навчався у Кременчуцькому військовому ліцеї, саме тому й вирішив вступити до Академії.

Одним із основних обов’язків курсанта, відповідно до посади, є робота з особовим складом. Сьогодні у його підпорядкуванні 20 солдат строкової служби та служби за контрактом.

«Окрім комунікації з підлеглим особовим складом, я відповідаю за організацію нарядів на контрольно-пропускному пункті Академії та внутрішньої варти №1. Коли виникають певні службові питання, знаю, що завжди можу звернутися до офіцерів та отримати допомогу, - розповів Олександр Вовк. - Цього тижня, у якості стажера, мене будуть залучати начальником внутрішньої варти №1. Це буде дуже корисно для мене, тому що в подальшому, коли стану курсовим офіцером, буду нести службу на посаді начальника варти з підрозділами курсантів. За два тижні я переконався, що військове стажування сьогодні – це впевненість під час служби завтра».

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ