новини

Як курсантів Академії вчать розпізнавати фейки в системі стратегічних комунікацій

14.04.2021 16:53

В Академії Нацгвардії започатковіні сумісні заняття у напрямку вивчення основ стратегічних комунікацій. Викладає дисципліну доцент кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій, кандидат філологічних наук Лілія Дорошина. Так, кожного тижня викладачі медіа комунікацій харківських закладів вищої освіти, журналісти та представники прес-служб проводять практичні заняття з гвардійцями Академії.

Сьогодні майстер-клас з курсантами гуманітарного факультету провела кандидат педагогічних наук, викладач кафедри управління соціальними комунікаціями ХНЕУ ім. С. Кузнеця Катерина Яресько. Заняття стосувалося протидії інформаційній війні в системі стратегічних комунікацій.

Протягом заняття курсанти дізналися про методи пропаганди під час інформаційних війн та як боротися з ними. Гвардійці вчились розпізнавати фейкову інформацію.

«Сьогодні ми розглядали конкретні кейси кризових ситуацій, які пов’язані з розповсюдженням фейків. Взагалі будь-яка людина може перебувати в кризовій ситуації, коли вона знаходиться під впливом інформаційних впливів. Співробітнику Національної гвардії України обов’язково потрібно бути готовим до такого протистояння та розуміння цих впливів. Треба вміти пояснити це своїм підлеглим, організувати публічні коментарі на інформаційних ресурсах Нацгвардії або ж за запитом ЗМІ. І в цьому кожен офіцер має орієнтуватися та має розуміти свою відповідальність. Головне – пояснити своїм підлеглим, як допомогти їм пережити кризову ситуацію, тому що від згуртування колективу залежить якість виходу з цієї ситуації,  - зазначає  Катерина Яресько.  Дуже приємно, що  мене запросили на це заняття. Мені подобається, що хлопці та дівчата не просто сиділи та слухали, а спілкувалися між собою, обговорювали непередбачувані ситуації, які можуть скластися у подальшому».

Під час заняття курсанти отримали завдання підготувати різні кризові ситуації, пов’язані з розповсюдженням фейків. Курсанти працювали в групах і мали надати відповіді, які потрібно було прокомунікувати з одногрупниками.

«Сьогодні на занятті ми повинні були знайти інформацію про фейкову подію і скласти на неї спростування. Я склала план заходів щодо внутрішньої та зовнішньої комунікацій, яку можливо провести у військовій частині. Також надала пряму відповідь від командування управління військової частини щодо даної події. Звісно, завдання було складним, адже ми вперше виконували таку практичну задачу. Але нові навички для нас, майбутніх заступників командира роти по роботі з особовим складом, обов’язково знадобляться», - поділилася враженнями курсантка гуманітарного факультету Віта Малиш.

В рамках проєкту вже був проведений ряд занять із журналістами-практиками, і більшість таких занять у курсантів попереду.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ