новини

Як майбутні командири вчилися діяти по-бойовому

11.10.2024 14:01

З курсантами командно-штабного факультету Національної академії Національної гвардії пройшло заняття з тактики механізованих підрозділів.

Протягом заняття курсанти відпрацьовували здійснення маршу механізованим підрозділом, розташування механізованого підрозділу на місцевості, організацію та ведення оборонного бою.

Під час відпрацювання першого навчального питання завданням курсантів на посадах командирів взводів оперативного призначення було – отримання завдання, проведення його аналізу, визначення маршруту руху, налагодження системи зв′язку, координація дій між різними частинами колони, дії підрозділів у разі нападу противника.

Під час розташування механізованого підрозділу на місці, курсанти за допомогою базового комплексу «Кропива» відпрацьовували графічне рішення щодо визначення та облаштування основних оборонних позицій, організацію служби спостережних постів, планування вогневих позицій, встановлення інженерних загороджень і найголовніше – визначення зон відповідальності для підрозділів та командирів.   

Наступний етап – організація та ведення оборонного та наступального бою.

Під час організації оборонного бою відпрацьовувалось – вибір та облаштування оборонних позицій, створення системи вогню, зон ураження та вогневих «мішків», організація і ведення вогню та управління обороною. Усі ці заходи були відпрацьовані за допомогою БК «Кропива» і на основі цього рішення було проведено практичне відпрацювання всіх цих заходів. 

«Для успішного виконання бойового завдання необхідна злагоджена командна робота. Кожен курсант спробував себе у ролі командира, проявив свої командирські та лідерські якості, здатність критично мислити у складних ситуаціях та приймати зважені тактичні рішення, чим вдосконалив свої навички у керуванні підрозділом. Головним завданням було відпрацювати навчальні питання таким чином, щоб усі дії, які виконують курсанти, були відпрацьовані до автоматизму», - зазначає викладач кафедри тактики майор Роман Пристінський.

Зазначимо, що під час заняття застосовувалися засоби БПЛА та FPV – дрони зі системою скидів, відпрацьовувалася евакуація поранених з поля бою та надання першої медичної допомоги.

«Заняття видалося насиченим та ефективним. Обстановка була наближена до бойових умов завдяки застосуванню дронів, скидів, димів. Усе це не давало нам розслабитися, а навпаки заряджало швидко та злагоджено діяти», - коментує старший сержант Тарас Рукавець.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ