новини

Як майбутні офіцери підрозділів спецпризначення долають гірські перешкоди

03.12.2020 15:48

З курсантами-спецпризначенцями командно-штабного факультету пройшло бінарне заняття з гірської підготовки. Воно відбулося на базі гірського містечка навчального центру Національної академії Національної гвардії України. 

Заняття пройшло під керівництвом представника Головного управління Національної гвардії України, трьох інструкторів з окремого загону спеціального призначення та викладачів кафедри тактико-спеціальної підготовки Академії - полковника Володимира Халепа і майора Максима Саморока.

Під керівництвом інструкторів, курсанти відпрацьовували підйом у безопорному просторі, підйом на скалодромі та спуски з використанням різних технік, які ускладнювалися спуском зі зброєю та умовним штурмом будівлі. Крім того, військовослужбовці навчались наданню первинної медичної допомоги та евакуації поранених в складних умовах гірської місцевості.

«У Національній гвардії України велику увагу приділяють підготовці підрозділів спеціального призначення. Дії особового складу в горах та міських умовах потребують відповідної підготовки та тренування, зокрема і вміння користуватись верхолазним спорядженням. Тож, важливо у повному обсязі опанувати всі альпіністські техніки, бо від цього буде залежати найцінніше - ваше життя та виконання службово-бойових (бойових) завдань», - зазначив полковник Володимир Халеп.

Протягом заняття курсанти впевнено виконували вправи з подолання перешкод та отримали важливі практичні навички, що дозволяє викладачам наступного разу ускладнювати завдання для курсантів.

Позитивні враження від заняття із гірської підготовки залишилися у курсанта Владислава Панасенко. Найбільше йому сподобалось подолання переправи, під час якої він показав хорошу альпіністську підготовку. На думку гвардійця, практичні навички, які він отримав на занятті, обов’язково знадобляться під час майбутньої служби.

 «Заняття з гірської підготовки є дуже важливими для офіцера спецпризначенця, бо отримуєш певні поняття про тактику дій як у горах, так і у міських умовах. Звісно спочатку було трохи страшно, але коли розумієш, що у тебе все виходить, то страх зникає. Під час практики ти вчиш специфіку, яка у подальшому знадобиться у військовому житті», - вважає курсант Владислав Панасенко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ