новини

Як офіцери-магістри управляли силами оперативно-територіального об’єднання під час збройного конфлікту

08.04.2021 15:44

Протягом трьох днів в Національній академії Національної гвардії України проходили командно-штабні навчання. Навчання проходили зі слухачами другого року навчання оперативного факультету, які здобувають освіту за різними спеціальностями.

Контролювали і надавали всебічну допомогу офіцерам науково-педагогічні представники кафедр оперативного мистецтва, бойового та логістичного забезпечення і військово-соціального та психологічного забезпечення.

Темою навчань було управління силами оперативно-територіального об’єднання НГУ «Центр» при виконанні завдань з припинення внутрішнього збройного конфлікту.

Слухачі розпочали навчання із вирішення питань щодо приведення сил і засобів оперативно-тактичного угрупування Національної гвардії України «Центр» в готовність до застосування і здійснення маршу. На другий день слухачі магістратури розв’язували питання щодо організації виконання завдань з підтримання правового режиму надзвичайного стану в зоні відповідальності. Протягом заключного етапу оперативно-тактичне угрупування вирішувало питання щодо роззброєння незаконних збройних формувань у певному районі. 

«Протягом трьох днів ми перевіряли знання слухачів магістратури, які вони отримали під час вивчення дисципліни «Оперативне мистецтво Національної гвардії України». Офіцери вдосконалили практичні навички у зборі інформації, наданні висновків із усвідомлення завдання і оцінки обстановки командирові, пропозицій щодо прийняття рішення,  а також в оформленні бойових документів, - зазначив професор кафедри оперативного мистецтва, доцент Олександр Лавніченко.  Загалом, завдяки командно-штабним навчанням офіцери не допускають у подальшому прийняття недостатньо обґрунтованих рішень. Вони  враховують максимально можливу кількість факторів, які розглядались на навчаннях і це впливає на ефективність виконання бойових завдань».

Кожен слухач виконував обов’язки на тих посадах, на яких вони в майбутньому будуть проходити службу. Це – командир бригади і його заступники, начальник територіального управління, командир оперативно-тактичного угрупування – начальник штабу, його заступники з тилу, з озброєння і по роботі з особовим складом, офіцери штабу територіального управління.

Слухач магістратури майор Роман Пристінський під час командно-штабних навчань виконував обов’язки начальника групи з цивільно-військового співробітництва оперативно-територіального об’єднання «Центр».

«Протягом навчань я удосконалив свої практичні навички. Головним моїм завдання було надання пропозицій заступнику начальника оперативно-територіально об’єднання по роботі з особовим складом щодо роботи з цивільним населенням. На практиці я організовував роботу Національної гвардії України із місцевим населенням та створив позитивну думку щодо правомірності дій сил Нацгвардії у районі виконання спеціальної операції. Крім того, оформлював план цивільно-військового співробітництва у текстуальній та графічній частині», - розповідає майор Роман Пристінський.

По закінченню командно-штабних навчань були підведені підсумки та  проведено повний аналіз дій навчаємих. 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ