новини

Як офіцери Збройних сил Канади навчають лідерству майбутніх командирів

25.06.2021 09:01

У Національній академії Національної гвардії України з курсантами другого року навчання командно-штабного факультету пройшло заняття з дисципліни «Лідерство».

Заняття провели представники Об'єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні (операція UNIFIER) капітан Гектор Макдональд і ворент-офіцер Грегорі Сміт разом із професором кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Поліною Ткач.

Капітан Гектор Макдональд і ворент-офіцер Грегорі Сміт надали інформацію щодо розуміння лідерства, викладеного в Доктрині «Лідерство у Збройних Силах Канади». Курсанти дізналися про особливості лідерства й командування в системі Збройних сил Канади, обов'язки військового лідера, роль офіцера, військовослужбовця сержантського складу – ВСС, військовослужбовця рядового складу – ВРС, відносини між офіцером та ВСС.

«Інформація, надана канадськими колегами, надзвичайно цікава й корисна, оскільки надає дещо інший погляд на командну взаємодію в армії, ніж та, яка панує в українському секторі безпеки, - прокоментувала викладач із лідерства, професор кафедри філології, перекладу та стратегічних комунікацій Поліна Ткач. - Колеги з операції UNIFIER наголосили на тому, що успіх військових операцій напряму залежить від ефективності командної комунікації в першу чергу із сержантським складом, але не в останню із усім підрозділом. Це видається надзвичайно важливим сигналом, адже, на жаль, на сьогодні в НАНГУ недооцінюють потужний потенціал комунікації в процесі реформування сектору безпеки».

Канадські військовослужбовці не лише надали важливу інформацію, але й відповіли на численні запитання курсантів, зацікавлених різними аспектами військового лідерства, поділилися досвідом формування команди й роботи в складі різних команд, навели багато цікавих і актуальних прикладів.

«Під час заняття ми розповідали про канадську філософію з лідерства. Ми звертаємо увагу на цей напрямок, тому що курсанти – майбутні офіцери, а в більшості з них немає досвіду формування лідерських навичок. Мене вражає активна комунікація курсантів, різноманітність питань, які вони ставлять. Помітно, що гвардійці хочуть дізнатися більше інформації про лідерство, - наголосив капітан Гектор Макдональд. –Це було передостаннє заняття, далі ми будемо завершувати курс з лідерства в Академії. А в липні, розпочнемо проводити заняття з лідерства під час курсу первинної військової підготовки вже з молодим поповненням».

У курсантів від проведеного заняття та можливості отримати актуальну інформацію від іноземних військовослужбовців залишилися тільки позитивні враження.

«Я був у захваті після цієї зустрічі та зовсім по-іншому почав сприймати тему лідерства, - зазначив командир групи сержант Владислав Борисенко. - Тому, хотілося б продовжувати рухатися у такому напрямку та більше акцентувати увагу саме на командному лідерстві». 

Офіцери Збройних сил Канади й надалі продовжуватимуть ділитися досвідом у сфері військового лідерства, що дозволить курсантам отримати нові знання, набути цікавого досвіду, який вони матимуть можливість упроваджувати як лідери Національної гвардії України.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ