новини

Як першокурсники вперше побували на військовому стрільбищі Академії

26.08.2020 07:47

Показову бойову стрільбу для хлопців та дівчат, які проходять військово-первинну підготовку провели викладачі кафедри вогневої підготовки Академії Нацгвардії.
У стрілецькому містечку навчального центру Академії  приблизно 400 першокурсників вперше побачили як стріляють кулемети, автомати снайперські гвинтівки, гранатомети, бронетранспортери та багато іншої зброї, яка є в підрозділах Національної гвардії України. Стрільбу по мішенях із 9-мм пістолетів Макарова, Форт-12 та Форт-14 виконували для нового поповнення гвардійців, курсанти старших років навчань.

Наступним, вчорашні школярі побачили більш потужну зброю. А саме 5,45-мм автомат Калашнікова АКСУ та штурмову гвинтівку ФОРТ-22, а також 7,62-мм автомат Калашнікова АКМ та штурмову гвинтівку Форт-228. Такий вид зброї призначений для ураження вогневих засобів противника на невеликих відстанях.

«Я перший раз бачив застосування такої кількості зброї. Кожен із зразків має свої особливості та призначення, цікаво спостерігати й за ураженням мішеней», - поділився враженнями курсант командно-штабного факультету старший солдат Микола Гавкалюк.

Особливу цікавість викликали снайпери про присутність яких ніхто не підозрював, поки керівник показової стрільби підполковник Олександр Марков не звернув увагу на їх розташування.

«Снайпер – повинен бути  непомітним, тим паче, що для цього в них є все необхідне. Наприклад, снайперська гвинтівка UAR-10 обладнана оптичним прицілом дальність якого до 1200 м. А у 12,7-мм Barrett M107 - взагалі 1500м. В бою, як правило, працює снайперська пара, що дозволяє зменшити ймовірність небезпеки для життя військового», - розповів заступник начальника кафедри вогневої підготовки підполковник Олександр Марков.  

  
Після ведення вогню снайперами, фахівці виконали стрільбу з гранатометів. А саме був застосований 30-мм автоматичний гранатомет АГС-17, протитанковий гранатомет РПГ-7В та новітній зразок озброєння РПГ-1, які призначені для боротьби з танками та ураження вогневих засобів противника.

На завершення показової стрільби залишили бронетранспортери БТР-80 та БТР-4Е. Стрільбу з баштових кулеметних установок, в яких встановлені 14,5-мм великокаліберний кулемет Володимирова танковий та 7,62 – мм кулемет Калашнікова танковий, виконали викладачі кафедри вогневої підготовки.
Бронетранспортер БТР4-Е – це сучасна бойова машина українського виробництва, яка призначена для доставки військовослужбовців на поле бою, а також для підтримки їх вогнем у бою. Усіх курсантів ознайомили з розташуванням об’єктів військового стрільбища, заходами безпеки під час виконання вправ стрільб та продемонстрували бойові властивості зразків стрілецької зброї. У подальшому на заняттях із дисциплін кафедри вогневої підготовки курсанти вивчатимуть всі зразки зброї більш детально .

Відділ міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ