новини

Як саме проходить євроатлантична інтеграція України - курсантам розповіли експерти НАТО

16.04.2021 14:38

В Академії Нацгвардії пройшла інформаційна онлайн-зустріч «День НАТО» з експертами НАТО та представниками закладів освіти системи МВС України. Особливістю заходу став інтерактивний формат проведення – питання-відповідь. 

У заході взяли участь представники відділу євроатлантичної інтеграції Академії Нацгвардії та курсанти гуманітарного та командно-штабного факультетів.

Привітала учасників події заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук: «Сьогодні ні у кого не виникає сумнівів, що поступ до євроатлантичної інтеграції є безумовно нашим пріоритетом. Ми розуміємо, що це вже не так далекосяжно, як здавалося колись. Ми дуже наблизилися до тих демократичних перетворень, яких вимагає майбутній вступ до Північноатлантичного альянсу. Останні роки фундаментально змінили рівень наших взаємовідносин із НАТО. Перш за все, зміни відбулися у нашому сприйнятті цієї організації. І сьогодні рівень довіри до Альянсу та його структур є високим».

Під час заходу спікери розглядали питання щодо діяльності НАТО, ключових принципів та пріоритетів Організації, Стратегії НАТО-2030, Річної національної програми як ключового документу євроатлантичної інтеграції, поточного стану та перспектив євроатлантичної інтеграції у безпековій сфері.

«В умовах сьогодення євроатлантична інтеграція є актуальним питанням для України. Цей захід був спрямований на інформування курсантів про питання щодо реалізації державної політики євроатлантичної інтеграції. Гвардійці підвищили обізнаність про діяльність та розвиток Північноатлантичного Альянсу та дізналися основні напрямки співробітництва Україна – НАТО», - зазначив начальник відділу євроатлантичної інтеграції підполковник Василь Омельченко.

Спікери приділили значну увагу практичній підтримці України – на прикладі Програми Професійного розвитку НАТО, Програмі НАТО з розбудови доброчесності: імплементації навчальних програм у секторі безпеки і оборони та стратегічним комунікаціям та боротьбі з дезінформацією.

«Для нас важливо розвивати інституційні спроможності. Яскравим прикладом в цьому контексті є співпраця з Національною академією Нацгвардії. Це - перший проект в історії PDP, який повністю готовий до передачі на українську сторону. Модель співпраці з Академією може стати хорошим прикладом для освітніх закладів системи МВС, - розповідає в.о. керівника Програми професійного розвитку Україна-НАТО Анастасії Мішкіна. - Програма професійного розвитку Україна-НАТО - це про людей. Завдяки нашим проєктам ми змінюємо менталітет людей, які роблять реформи в Україні та наближаємо країну ближче до євроатлантичних цінностей».

Курсанти Академії активно обговорювали принципи роботи Євроатлантичного альянсу, ставили запитання спікерам щодо діяльності НАТО і співробітництва НАТО з Україною. На всі запитання гвардійці отримали вичерпні відповіді від експертів.

«Сьогоднішній захід приніс безліч  позитивних вражень та емоцій. Насправді, дуже круто, коли таку велику кількість людей об'єднує одна спільна мета і бажання стати частиною чогось більшого», - ділиться враженнями курсантка гуманітарного факультету солдат Аліна Панфілова.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ