новини

Як в Академії Нацгвардії святкували День вишиванки (відео)

20.05.2021 17:17

У Національній академії Національної гвардії України пройшли урочисті заходи з нагоди Всеукраїнського Дня вишиванки.

Майстер декоративного мистецтва,  член національної спілки майстрів народного мистецтва України Ірина Шегда підготували цікаву розповідь про історію вишиванки для курсантів Академії. Гвардійці дізнались про стародавні корені вишиванки та як її українці носили у давнину. Справжній ажіотаж присутніх  викликало дефіле курсанток Академії в  вишиванках. Вишиванки на всі смаки – сучасні, автентичні, авторські, вишиті в різних техніках, нитками і бісером – у кожної дівчини була індивідуальна вишита сорочка.

Крім того, курсанти відвідали виставку вишиванок. Експозиція складалася з власних робіт курсантів всіх факультетів Академії. Окрім вишиванок на виставці були вишиті картини та предмети побуту. Серед інших експонатів - рушники. Усі вони виконані різними техніками, мають оригінальний покрій та орнаментне оздоблення.

«Вишиванка для українців – це не тільки традиційний одяг, а й оберіг. Це потужний символ благополуччя в родині, а також свято національної єдності. Військовослужбовці Академії завжди долучаються до святкування цього дня. Ми показуємо, що маємо свою національну культуру, звичаї, традиції, історію», - зазначив начальник центру культури Академії капітан Артур Карапетян.

На виставці були представлені вишиті сорочки з приватної колекції Ірини Шегди. Курсанти побачили 9 аутентичних сорочок.  Серед них немає сучасних робіт, кожна річ має свою історію і не один десяток років.

«День вишиванки - це велике свято для нашої держави і я ним пишаюсь. Для українців з давніх часів вишита сорочка була традиційним одягом. І на сьогодні, вишита сорочка – це модно, актуально та красиво. Тож, давайте будемо одягати їх частіше», - розповідає курсантка гуманітарного факультету Лілія Стадник.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ