новини

Як військові ТРО вчились організовувати засадні дії та вихід із засідки

21.06.2023 15:28

Викладачі Академії Нацгвардії продовжують навчати військових ТРО на Слобожанському напрямку.

Так, нещодавно, старший  викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки майор Максим Саморок та викладач кафедри тактики підполковник Віталій Федоренко провели заняття з організації засідки та виходу з неї (коли підрозділ на марші потрапив в засідку). Основна увага приділялася антизасадним діям.

Заняття проводилося на відкритій ділянці місцевості, а саме в полі, для того щоб бачити всіх бійців та контролювати правильність виконання їх дій.

Під час заняття, бійці ТРО розглянули питання щодо проведення організації засадних дій, видів засідок та їх бойових порядків. В ході занять були задіяні імітаційні засоби під час виконання маневрування групою (взводом) або відходом з прикриттям в тактичному плані.

«Мета засідки полягає в нанесенні максимальним втрат ворогові за короткий проміжок часу. Тривалість її залежить від втрат ворога та його дій з моменту початку першого пострілу, в середньому до 5 хвилин. Підрозділ, який проводить засадну дію, повинен ефективно знищувати щільним вогнем сили та засоби ворога та не давати розгорнутися в бойові порядки. Основна увага приділяється тяжкому озброєнню (танки, бойові машини піхоти, бойові броньовані машини), якщо ворог здійснює марш на техніці. Якщо підрозділ пересувається пішим порядком, то увагу буде акцентовано на ядро групи (взводу), саме там, де буде перебувати більшість особового складу, на чолі з командиром, - розповідає майор Максим Саморок. - Всі без винятку бійці впевнено відпрацювали питання організації засадних дій та вихід із засідки, закріпили знання та навички і в подальшому готові виконувати завдання під час бойового зіткнення».

Стосовно відпрацювання  антизасадних дій взводу в пішому порядку (коли підрозділ потрапив в засідку ), то тут зверталася увага бійців на миттєву дію елементів бойових порядків (головного дозора, ядра групи та тилового). Викладачі акцентували увагу на максимальну злагодженість підрозділу, а саме перешикуванню з предбойового порядку в бойовий, сковуванню ворога вогнем та здійсненню маневру або ефективному відходу з прикриттям в тактичному плані.

«Під час потрапляння підрозділу в засідку, він завжди несе втрати в середньому від 30 до 60 %. Перевага особового складу, який організовує засідку є в тому, що проводиться рекогносцировка місцевості та району, облаштовуються позиції, мінуються дороги та узбіччя в інженерному відношенні. Тому особовий склад, який потрапив в засідку, повинен миттєво відреагувати в тактичному відношенні та зробити максимум, щоб не допустити втрат бійців та зробити відхід в безпечний напрямок, а саме з того напрямку, яким він рухався до цього – перевіреним шляхом», – підсумував підполковник Віталій Федоренко.

Після занять, викладачі разом з бійцями проаналізували усі дії та визначили слабкі сторони, які потрібно вдосконалити.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ