новини

Які вони, будні, майбутніх першокурсників у навчальному центрі Академії?

13.08.2021 14:19

Майбутні курсанти-першокурсники Національної академії Національної гвардії України, які успішно склали вступні іспити, нині проходять первинну військово-професійну підготовку. Навчальний центр має все необхідне для комфортного життя та підготовки молодого поповнення: казарми, наметове містечко, навчальні класи, сучасне гімнастичне містечко, стадіон, стрільбище, тренувальне містечко командного згуртування, гірське і десантно-штурмове містечко, блок-пости, інженерне містечко, їдальня, медичний пункт, ліс і річка.

Багато занять проводяться на тактичному полі Академії. Воно включає комплекс споруд та інженерних засобів, що дає можливість відпрацьовувати практичні питання в умовах наближених до бойових. Але найголовніше - там зібрався колектив справжніх наставників, командирів, готових передати юнакам власний досвід.

Цього року у навчальному центрі проходять навчальні збори  127 випускників загальноосвітніх навчальних закладів України, 33 дівчини та 286 військовослужбовців за контрактом.

Протягом місяця майбутні першокурсники практично не мають вільного часу: пристосовуються до встановленого розпорядку дня, дотримуються чистоти та порядку у підрозділі, вивчають обов’язки чергового та днювального добового наряду, вивчають військові дисципліни.

Пріоритетний напрямок первинної військово-професійної підготовки – фізична підготовка. Для хлопців тренування на турніках і бруси, багатокілометрові кроси стають звичною справою. Дівчата нарівні з хлопцями наполегливо займаються на стадіоні та гімнастичному містечку, їх не лякають ніякі фізичні навантаження. Разом з тим, стройова й спеціальна підготовка не уступає по значимості для початківців. Командири навчальних рот говорять, що з кожним днем незвичний режим, дисципліна й життя за Статутом стають невід’ємною частиною людини, яка одягла погони. Командири з впевненістю констатують, що у курсантів в навчальному центрі сформувався колектив, хлопці й дівчата здружилися, є взаєморозуміння, відповідальність перед поставленими завданнями, повага один до одного. 

До речі, вже другий рік поспіль до занять залучені представники Об’єднаної оперативно-тактичної групи ЗС Канади в Україні (операція UNIFIER). Вони імплементують у навчальний процес напрацьований досвід армій наших партнерів – провідних країн-членів НАТО.

Також, у вихідні дні, курсанти мають час на різнопланове дозвілля: спортивні ігри та змагання, перегляд фільмів.

«Первинна військово-професійна підготовка - школа курсантського гарту та витримки, а значить необхідної своєрідної перевірки для першокурсників. Це, по суті, перевірка новачків на витривалість, зміцнення дружних та товариських стосунків. Щодня гвардійці почувають себе впевненіше, звикають до фізичних та психологічних навантажень. Безумовно, після таких випробувань першокурсники стануть дисциплінованими та відповідальними», – зазначив начальник військових зборів, начальник факультету логістики Академії полковник Владислав Єманов.

Поміж хлопців-курсантів загартовуються і дівчата, які мріють бути офіцером Нацгвардії. За словами майбутньої курсантки Єлизавети Коваленко, пристосовуватися до військового режиму їм під силу. Вона підкреслила, що курсантки іноді набагато витриваліші за юнаків, не бояться труднощів і не відмовляються від виконання завдань будь-якої складності.

«Спочатку нам було трохи складно і незвично адаптуватися до нових змін і життя у напружених польових умовах.  Але ми до них звикли, навчились цінувати кожну хвилину, раціонально розпоряджатися своїм часом,  - розповідає Єлизавета Коваленко. -  Тут немає поняття один. Ми тут єдине ціле. Робимо помилки разом і разом їх виправляємо. В цьому величезна заслуга наших офіцерів та сержантів, які допомагають нам на відмінно опановувати програму первинної військово-професійної підготовки. Завдяки їм,  ми стаємо іншими людьми, з чітко сформованою особистістю та характером справжнього гвардійця».

Сподіваємося, всі майбутні курсанти Академії успішно пройдуть перші випробування під час первинної підготовки і в їхній пам’яті назавжди залишиться згадка про перші кроки в однострої гвардійця

Відділ міжнародних зв'язків, інформації та комунікації НА НГУ