новини

«З погляду пілота: як курсанти Національної Академії НГУ вчились керувати FPV-дронами»

24.07.2024 09:06

FPV (First Person View — з англ. «‎вид від першої особи») дрони керуються через окуляри чи монітор, створюючи ілюзію власного польоту. Керувати FPV-дроном складніше ніж цивільними безпілотниками, які мають безліч автоматичних функцій. Пілотування FPV-дроном потребує більш глибоких знань фізики польоту.

 

Група курсантів командно-штабного факультету завершила навчання на двотижневому курсі пілотів FPV-дронів в рамках проєкту комплексного розвитку сфери військових безпілотних літальних апаратів  «Армія Дронів». 

 

Курс керування FPV-дронами містив теоретичну частину, на якій хлопці вивчали сфери використання БпЛА (безпілотних літальних апаратів), основи пілотування та роботи під час дії засобів радіоелектронної боротьби. Друга частина була направлена на опанування первинних навичок керування FPV-дронами за допомогою симуляторів з програмним забезпеченням для тренувань «Обрій». Третьою частиною курсу було практичне керування FPV-дронами.

 

Навчали майбутніх офіцерів викладачі кафедри тактики спільно з інструкторами Центру підготовки операторів безпілотних літальних апаратів «AIR SKILLS».

 

Одним з інструкторів керування БпЛА для групи став старший солдат Національної академії Національної гвардії України Олександр Максимчук. Гвардієць брав участь у боях на «Світлодарській дузі» у 2017 році та у «Київській компанії» в березні 2022 року, зараз здобуті у боях знання Олександр передає курсантам.

 

«Хлопців, які проходять цей курс, сповнює величезна мотивація. Мені дуже хочеться допомогти їм уникнути помилок, які колись робив я сам і передати їм увесь свій досвід. Пілот FPV-коптера повинен бути не тільки вправним, але й кмітливим. Потрібно, щоб в нього було постійне бажання вчитися новому. Моя мета – це розвиватися у напрямку безпілотних систем і ділитись своїми знаннями з військовими. Вважаю, що БпЛА є невід'ємним компонентом для забезпечення успішного ведення бойових дій», – розповідає Олександр.

 

Керування FPV-дронами – це мистецтво швидкості та майстерності. Їхня велика швидкість і відсутність автоматичної стабілізації в повітрі вимагають від пілота виняткових навичок.

У практичній частині курсу курсанти навчалися мистецтва утримання дрона на заданій висоті, що вимагає точності та стабільності. Також, гвардійці утримували дрон в точці простору. Ця вправа допомагає освоїти здатність зупиняти дрон на місці, тримаючи його в одній точці попри вітрові потоки та інші фактори. Хлопці відпрацьовували зліт та посадку дрона, практикувалися в польотах по складних траєкторіях, що вимагає високої точності та координації рухів. Вчилися правильно визначати об’єкти на місцевості, як на землі, так і в повітрі, а після ідентифікації - знищувати ворожі цілі. Долали смуги перешкод, які імітували реальні умови під час виконання бойових завдань. Відправляли дрон на далекі відстані, зберігаючи контроль і зв'язок та налаштовувати трансляцію відеосигналу в режимі реального часу.

Окремим навчальним питанням була робота з екіпажем розвідувального квадрокоптера. Співпраця з екіпажем включала пошук, визначення, передачу цілевказівок, знищення визначеної цілі та підтвердження знищення за допомогою станції супутникового зв’язку Starlink.

 

«Сьогодні екіпажі FPV-дронів працюють у тандемі з екіпажами розвідувальних квадрокоптерів, утворюючи гармонійний танок технологій та стратегій. Процес починається з ретельного планування виконання завдання: висування на позицію, облаштування її та розгортання безпілотних комплексів. Кожен елемент системи перевіряється, встановлюється відео- та радіозв’язок з командиром або штабом, така комунікація є основою для подальших дій.

Розвідка розпочинається з пошуку цілей, а за необхідності проводиться дорозвідка. Штаб, визначає цілі та порядок їх ураження. І лише тоді на сцену виходить екіпаж FPV, споряджений дронами-камікадзе, які відправляються у свій останній політ і більше не повертаються назад. Їхній політ – це вирішальний момент операції, результатом якого є успішні атаки на ворога, які щодня можна побачити в соціальних мережах», – розповідає про особливості роботи екіпажу FPV-дронів старший викладач – начальник служби безпілотних авіаційних систем кафедри тактики Антон Воронін.

А для того, щоб ворог не загрожував життю наших військовослужбовців, підрозділи Національної гвардії України застосовують радіоелектронні засоби протидії безпілотним літальним апаратам противника. Завдяки засобам РЕБ наші люди, техніка, важливі об’єкти та штаби залишаються захищеними від ворожих атак. Таким способом створюється безпека та ефективність виконання бойових завдань.

 

«Керування справжнім FPV-дроном, на відміну від симулятора, виявилося не таким простим, як могло здаватися, на перший погляд. Практичний досвід значно відрізняється від віртуального керування. Найлегше мені вдалося впоратися з вправою зі зльоту та посадки, яка є однією з основних для пілотування. Найважче - літати по маленькому квадрату, утримуючи одну висоту, не виходячи за межі периметра. Ця вправа вимагає мікроконтролю, вона була однією з перших на курсі та давалася мені найважче. Але зрештою, я впорався з усіма завданнями. Після закінчення курсу я планую потрапити до підрозділу застосування БпЛА і продовжити розвивати свої навички та знання, виконуючи вже бойові завдання», – розповідає про навчання курсант командно-штабного факультету солдат Максим Павліченко.

Наприкінці курсу гвардійці складали залік, під час якого демонстрували свої навички та знання здобуті у навчанні. Всі курсанти групи отримали сертифікат про успішне проходження курсу.

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ