новини

Зі слухачами Академії провели цикл бінарних занять із організації наукових досліджень

24.11.2020 17:04

Викладання навчальної дисципліни «Методологія організації наукових досліджень з морально-психологічного забезпечення у Національній гвардії України» неможливе без застосування матеріальної бази та інтелектуального потенціалу наукових підрозділів. Тому, бінарні заняття зі слухачами оперативно-тактичного факультету Академії були проведені за участю фахівців науково-дослідного центру службово-бойової діяльності Національної гвардії України (НГУ). А саме, науково-дослідними лабораторіями морально-психологічного супроводження службово-бойової діяльності НГУ та забезпечення службово-бойової діяльності НГУ.

Основна мета занять - надати фахівцям по роботі з особовим складом практичних знань, навиків та вмінь з проведення наукових досліджень із морально-психологічного забезпечення.

У рамках одного із занять застосовувався програмний продукт, що розроблений представниками науково-дослідного центру. Зокрема, автоматизований психодіагностичний комплекс (АПДК). З його допомогою у підрозділах військових частин Національної гвардії України проводяться психологічні тести за різними методиками. Це надає можливість отримати інформацію про тип особистості, можливі залежності, взаємовідносини з колективом та інші емпіричні данні, що є вкрай необхідним для проведення наукових досліджень. 

«Інформація, яку слухачі отримали під час бінарних занять повинна стати основою для написання їх майбутніх магістерських робіт, - зазначив керівник занять полковник Сергій Бєлай. - Офіцери, які навчаються за спеціалізацією «Морально-психологічне забезпечення дій військових частин та з’єднань НГУ», під час проведення наукових досліджень повинні чітко розуміти як працює той чи інший програмний продукт на практиці. А найповнішу інформацію можуть надати тільки фахівці, які безпосередньо займаються його розробкою та супроводженням у військах».

Крім того, цикл бінарних занять включав використання поліграфа в наукових дослідженнях. Це заняття проводив сертифікований поліграфолог підполковник Олександр Колесніченко. Оскільки, велика кількість досліджень пов’язана із визначенням характеру особистості, взаємовідносин у колективі та інших особливостей, знання специфіки роботи поліграфу є доцільними як із наукової точки зору, так і для загального розвитку слухачів.

«Під час циклу бінарних занять із представниками науково-дослідного центру я помітив зацікавленість та активність слухачів, - наголосив полковник Сергій Бєлай. -  Вже на сьогодні, деякі слухачі замислюються у подальшому, після захисту магістерської роботи та отримання нового практичного досвіду, продовжувати свої наукові дослідження і вступати до ад’юнктури Академії Нацгвардії для здобуття наукового ступеня доктор філософії».

Довідково:

Дисципліна: «Методологія і організація наукових досліджень із морально-психологічного забезпечення у Національній гвардії України».

Керівник заняття: Начальник кафедри військово-соціального та психологічного забезпечення доктор наук з державного управління, професор полковник Сергій Бєлай.

Цикл бінарних занять проведений спільно: з начальником науково-дослідної лабораторії морально-психологічного супроводження службово-бойової діяльності НГУ доктором психологічних наук, старшим науковим співробітником підполковником Олександром Колесніченком та старшими науковими співробітниками майором Максимом Байдою і кандидатом технічних наук, доцентом Станіславом Горєлишевим.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікацій НА НГУ