новини

Безбар’єрний простір в Україні: новація, яка покликана забезпечити рівні права для всіх українців

05.01.2022 16:20

На виконання Указу Президента України від 03 грудня 2020 року «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні» була створена Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 366-р (далі – Національна стратегія) — це документ, який містить ініціативи для усунення бар’єрів у різних сферах життя, посилення можливостей та забезпечення рівних прав. Крім того, Національна стратегія містить чіткі індикатори щодо ефективності впровадження відповідних ініціатив.

Безбар’єрність, у відповідності до Національної стратегії — це загальний підхід до формування та імплементації державної політики для забезпечення безперешкодного доступу всіх груп населення до різних сфер життєдіяльності.

Метою Національної стратегії є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими, шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики.

Варто підкреслити, що у відповідності до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а отже забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Згідно статей 21, 24 Конституції України усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Так, права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними, а також рівними перед законом.

Проте, перед багатьма громадянами України стоїть досить велика кількість «бар’єрів» у реалізації своїх прав та свобод, доступу до публічних послуг та участі у в суспільному житті. Рівень «бар’єрності» в цій частині наявний у різних сферах — громадського життя, тож і вирішення цієї ситуації потребує багаторівневого та широкого погляду, котрий обов’язково повинен враховувати і як наслідок включати в себе абсолютно всі аспекти життя людини у її сучасному вимірі, до прикладу враховувати формат доступності надання адміністративних послуг.

Таким чином, Національна стратегія спрямована на визначення ключових проблем та формування рішень для їх розв’язання або мінімізації.

Так, Планом заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року визначені завдання та індикатори їх виконання, що покладені на міністерства (як відповідальних виконавців) для реалізації відповідних ініціатив.

Водночас, в рамках положення про Міністерство юстиції України та міжрегіональні управління визначено забезпечення вільного доступу до правосуддя, а також надання можливостей рівного доступу до правової інформації, що є одним із пріорітетних механізмів реалізації Національної стратегії.