новини

Гвардійці Академії вшанували світлу пам’ять героїв-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

26.04.2023 17:08

26 квітня 2023 року — 37 річниця аварії на Чорнобильській АЕС. За даними Українського інституту національної пам'яті, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року понад 90 тисяч осіб евакуювали із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдний.

У День пам’яті Чорнобильської трагедії гвардійці вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на атомній електростанції біля пам’ятника Жертвам Чорнобильської трагедії.

«Чорнобильська катастрофа - це біль і трагедія, це - героїзм і самопожертва людей, які зупинили некерований атом. Я з повагою і вдячністю ставлюсь до людей, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять тих, кого вже немає. Ціною життів саме цих людей, які не роздумуючи кинулися в смертельно небезпечну зону, були відвернені наслідки страшної катастрофи. Не зважаючи на те, що подвиг героїв відбувся, ще до того як я народився, я вважаю, що всі покоління українців повинні цінувати та пам’ятати героїв-ліквідаторів» - розповів курсант командно-штабного факультету Ілля.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто ціною власного життя, без вагань та роздумів ліквідовував наслідки страшної аварії на ЧАЕС. Після чого військовослужбовці поклали квіти до пам'ятника Жертвам Чорнобильської трагедії.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ