новини

Гвардійці Академії вшанували загиблих ліквідаторів на ЧАЕС

15.12.2023 11:48

14 грудня – День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

У цей день офіцери та курсанти Національної академії Національної гвардії України вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на атомній електростанції біля пам’ятника Жертвам Чорнобильської трагедії.

«Це день мужніх та самовідданих людей, подвиг яких неможливо переоцінити. Героїзм, патріотизм і професійна майстерність учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС перевірені часом. Ми не маємо права забувати про їхню самопожертву. Багато з них не дожили до теперішніх днів, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. Сьогодні ми виражаємо щирі слова подяки та шануємо всіх ліквідаторів за їхню мужність, а також схиляємо голови, пам’ятаючи про померлих», – зазначає майор Кирило Колесников.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто ціною власного життя, без вагань та роздумів ліквідовував наслідки страшної аварії на ЧАЕС. Військовослужбовці поклали квіти до пам'ятника Жертвам Чорнобильської трагедії. Після цього, поставили свічки на честь загиблих героїв у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

Довідково. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС, чим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Це, по суті, була перша перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.

Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей і опромінення тисяч ліквідаторів. 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ