новини

Курсанти Академії взяли участь у презентації художньої книги «Гвардія наступу. Самовидець»

16.03.2024 09:36

МВС презентувало художню книгу «Гвардія наступу. Самовидець». На заході були присутні курсанти закладів вищої освіти системи МВС, у тому числі й Національної академії Національної гвардії України.

Ідея створення твору народилась у Департаменті комунікації МВС України, а його автором став військовослужбовець Національної гвардії України – Тимур Нагалевський. Книга видана за підтримки Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України.

«У цей час випробувань, коли ми перебуваємо в невпинному русі відстоювання своїх прав і свобод, надзвичайно важливо не розслабитися, не зневіритися і бути єдиним цілим уже впродовж третього року повномасштабної війни. Декому цього дуже хочеться. Але такі люди, про яких написано у книжці, вони не дозволяють нам цього зробити. Ця книга “заходить” просто на одному диханні. Цей роман — про наших героїв», - наголосила Держсекретар МВС України Інна Ящук.

Автор Тимур Нагалевський наголосив, що твір має художній воєнно-історичний формат:

«Головна ідея книги полягає в тому, що історія - це зброя. Ті, хто у війську, створюють новітню історію. А головний герой книги - зріла людина, представник середнього класу, якого змінила повномасштабна війна і він приєднався до українського війська».

Сторінки видання прикрашають ілюстрації Дар’ї Копійки, яка разом із автором книги їздила до бійців, аби особисто познайомитися, дізнатися про їхнє життя до повномасштабної війни, про вподобання і мрії. У результаті дизайнерці вдалося вкласти у кожен постер приховані сенси і клаптик душі кожного з головних героїв книги.

Під час презентації присутні мали можливість познайомитись із трьома бійцями-героями колажів. Ними стали «Мажор» із бригади «Сталевий кордон», «Пєхан» з «Люті» та «Депутат» з бригади «Спартан». Чоловіки поділились, як для них почалась війна, про перші бойові втрати серед побратимів та що допомагає йти вперед зараз. Кожен із них – доброволець, який змінив своє  мирне життя заради боротьби за Україну.

Зокрема, радниця глави МКіП Леся Червінська подякувала бійцям «Гвардії наступу» та керівництву МВС за долучення до реалізації ідеї:

«Ми цінуємо ваш щоденний подвиг і робимо все для того, щоб українська нація пам'ятала свою історію, знала своїх героїв. Ця книга — зразок нашої роботи».

Твір планують поширити у бібліотеки закладів освіти, а нині книгу «Гвардія наступу. Самовидець» можна побачити ще й на Міжнародній книжковій виставці The London Book Fair у Великобританії на стенді українського видавництва "Саміт-Книга".

За матеріалами Департаменту комунікації МВС України