новини

Подружні курсантські пари Академії відвідали семінар-тренінг

08.12.2023 11:03

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проходить Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства».

З цієї нагоди доцентка кафедри педагогіки та психології ХНУВС, кандидат психологічних наук, сертифікований КМЄС тренер з протидії домашньому насильству Вікторія Доценко провела семінар-тренінг для подружніх пар курсантів Академії «Домашнє насильство: психологічні передумови, допомога та протидія».

Курсантській молоді розповіли про особливості реагування міжнародних і вітчизняних установ на факти порушення прав жінок під час війни.

«Учасниками було визначено та обговорено витоки домашнього насильства. Було зазначено, що лише деякі причини насильства лежать на поверхні, наприклад, сварки, конфлікти. А є причини, що приховані значно глибше, які на виникнення ситуацій насильства впливають не менше, а, часто, навіть породжують ті ж самі конфлікти та сварки, що лежать на поверхні», – зазначає Вікторія Доценко.

Аналізуючи психологічні особливості насильства, курсанти розглянули поняття «Цикл насильства», як психологічний механізм стосунків між кривдником та постраждалою особою. У ході дискусії було запропоновано механізми зупинення соціальної естафети насильства та визначено важелі поведінки кривдника і постраждалої особи, які можуть допомогти вийти з цього кола.

Протягом семінару курсанти визначили ознаки прояву різних видів домашнього насильства (фізичного, психологічного, сексуального, економічного). А на прикладі запропонованих кейсів учасники тренінгу виокремили психологічні особливості постраждалої особи та кривдника.

«Для військовослужбовців тема домашнього насильства дуже болюча. Щоб у нас не було великого спалаху домашнього насильства з боку військових, потрібно спробувати зрозуміти, що передує нападам їхньої агресії, потрібна підтримка суспільства, розуміння їхнього стану і вміння спілкуватися. Проведений захід допоміг краще зрозуміти сучасний стан соціально-психологічних аспектів проблеми домашнього насильства», – додає Вікторія Доценко.

Більшість учасників семінар-тренінгу наголосили на актуальності і важливості превентивних заходів, спрямованих на запобігання та протидію домашньому насильству.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ