новини

Проникнення в будівлі та ведення бою в місті. Викладач Академії навчає військових ТРО

04.04.2023 09:45

З військовослужбовцями територіальної оборони пройшло заняття щодо тактики бою в місті. Заняття провів старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки майор Максим Саморок.

Під керівництвом викладача Академії, військовослужбовці відпрацювали підхід групами прикриття та штурму до об’єкта, який береться до уваги,  а саме проведення зачистки будівель, в яких знаходиться ворог і веде позиційну оборону міста.

Основна увага на занятті приділялася групі штурму, яка своїми рішучими та тактичними діями проводила зачистку кожного об’єкта.  

Протягом заняття використовувався макет місцевості, мапи та схеми, на яких командири підрозділів відпрацьовували доведення оперативної обстановки, постановку завдань підлеглим та віддання бойового наказу.   

Під час заняття застосовувались імітаційні засоби, які сприяли загальному уявленню реального бою.

«Бій в умовах міста вважається одним із найважчих видів. Зачищати від ворога вулиці та квартали - складна робота. Але дії військовослужбовців не залишили сумнівів: вони здатні зробити це, навчити інших та повести за собою, – розповідає майор Максим Саморок. – Військовослужбовці вивчали тактику бою у місті, а саме знищення ворожих сил, які зайняли позиційну оборону у населеному пункті. Було акцентовано увагу на такі пункти, як вхід в об’єкт різними способами, зачистка міжповерхових майданчиків, кімнат, взяття під контроль дахів, подолання вулиць, перехресть, поворотів праворуч, ліворуч».

Протягом заняття військовослужбовці впевнено виконували поставлені завдання та отримали важливі практичні навички зі злагодження підрозділу та тактичного пересування під час бою в місті.

«Підготовка до захисту своєї країни означає готовність вести бій у будь-якій місцевості. Тому, користь цих занять дуже важлива, адже ці навички застосовуються під час визволення наших територій, які зараз під контролем ворога. Заняття злагоджують підрозділ та надають тактичні вміння від пересування до зайняття оборонних позицій. Наприкінці двотижневого курсу всі отримують знання, які  стовідсотково можуть застосувати під час бойових дій в місті», – підсумував викладач.

Враховуючи реальний бойовий досвід та серйозну підготовку переважної більшості особового складу, навчальний бій був досить видовищним. Всі без виключення діяли по бойовому.

«Коли військові заходять у населений пункт, обов’язково треба зачищати підвали, будівлі. Такі дії мають бути на  автоматичному рівні, без вагань. Помилки та невпевненість у діях можуть коштувати життя. Сьогодні я брав участь в одному з елементів  бойового порядку, а саме у штурмовій групі, здобув навички щодо пересування зі зброєю та тактичних дій зі знищення злочинців, які знаходяться в місті (населеному пункті). В мене все вдалося», – розповів один з військовослужбовців.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ