новини

Проєкт «Сила в науці». Сергій Павленко

04.02.2022 11:41

Заступник начальника кафедри технічного та тилового забезпечення, кандидат військових наук, доцент, полковник Сергій Павленко впродовж всієї наукової діяльності звертає увагу вбік розвитку. Він уважно слідкує за змінами, які сталися у науковому житті як України, так і Національної академії Національної гвардії України, адже намагається стати гідним послідовником для сотень здібних до науки курсантів. Про наукові роботи, варті уваги, взаємодопомогу в колективі та розвиток заради досягнення поставленої мети, читайте в нашому щотижневому проєкті «Сила в науці».

 

Перші відкриття наукового світу

 

Сергій Павленко закінчив Академію Нацгвардії у 2004 році, тоді він здобув кваліфікацію бакалавра менеджменту. А вже в 2013 році отримав повну вищу освіту офіцера військового управління оперативно-тактичного рівня. Щодо зацікавленості наукою, вона вперше знайшла місце в його житті ще під час курсантських років, а з повною силою проявилася у 2017 році.

«Саме цього року я успішно захистив дисертацію та отримав диплом кандидата військових наук. Науковим керівником моєї кандидатської дисертації та першим провідником у науковому світі є доктор військових наук, професор, професор кафедри тактико-спеціальної підготовки Академії, заслужений працівник освіти України Вячеслав Городнов».

 

Наукова робота із відголоском насиченості

 

Сергій Павленко намагається максимально відводити час на заняття наукою. Не дивно, що в його доробку низка науково-дослідних робіт. Наприклад, «Розробка елементів методичного забезпечення діяльності служб тилу Національної гвардії України», а також офіцер був відповідальним виконавцем науково-дослідної роботи «Напрямки удосконалення системи матеріального забезпечення сил охорони правопорядку». Більше того, Сергій Олександрович бере участь у науково-технічній раді за секцією «Економічні науки». Враховуючи постійну участь не тільки в українських («Службово-бойова діяльність Національної гвардії України: сучасний стан, проблеми та перспективи»), але й міжнародних конференціях, а також публікуючись у закордонних виданнях, Сергій  Павленко значно вдосконалив знання англійської мови. Так, у 2020 році гвардієць отримав сертифікат, який підтверджує достатньо високий рівень володіння англійською мовою (рівень В2).

«Якщо говорити про мою наукову діяльність мовою цифр, то після захисту дисертації було опубліковано 23 праці, з них 15 наукових та 5 навчально-методичного характеру, 3 патенти на корисну модель, у тому числі 2 публікації у періодичному науковому виданні «Eastern-European Journal of Enterprise Technologies», яке входить до наукометричної бази «Scopus». Також важливим етапом у моїй науковій кар’єрі було проходження науково-педагогічного стажування у Венеціанському університеті Кафоскарі в 2020 році».

 

 

Викладацька діяльність у форматі студентоцентризму

 

У рамках своєї науково-педагогічної діяльності, Сергій Павленко навчає майбутніх офіцерів таких дисциплін як «Військовий тил» та «Управління тиловим забезпеченням частин НГУ». Також полковник здійснює керівництво магістерськими та кваліфікаційними роботами курсантів. Позитивним фактором, який сприяє викладацькій діяльності, на думку Сергія Олександровича, є акредитація низки освітніх програм, адже Академія Нацгвардії рухається у напрямку європейських стандартів вищої освіти. У цьому допомагає й Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, яке вказує орієнтири для подальшого розвитку.

«Незважаючи на те, що, у переважній більшості, здійснюємо підготовку військових спеціалістів, не треба забувати про наукову складову в освітньому процесі, адже ми повинні замислюватися про те, хто прийде на наше місце. Відтак, потрібно постійно прищеплювати курсантам любов до науки й наукової діяльності. Щодо питання викладач-курсант, між ними повинен бути постійний взаємозв’язок, щоб вони не тільки слухали, але чули один одного. У цьому контексті  важливо, що в Академії навчання відбувається саме за стундентоцентричним підходом».

 

Результат залежить від плідної праці всього колективу

 

Окреме місце в житті Сергія Павленка посідає науково-педагогічний колектив кафедри технічного та тилового забезпечення Академії. Як заступник начальника кафедри він є одним із незамінних організаторів роботи  колективу. Людиною, яка допоможе, підкаже та скерує роботу колег у правильне русло.

«Запорукою плідної праці, безумовно, є взаєморозуміння між начальниками та підлеглими. Наприклад, якщо хтось із моїх колег захворів або відсутній по іншим об’єктивним причинам, то він ніколи не залишиться зі своєю проблемою наодинці. Взаємодопомога та підтримка один одного дуже важлива, бо кінцевий результат залежить від плідної праці всього колективу, а не окремої особи».

 

 

Сила великої родини

 

Незважаючи на службову й наукову завантаженість, Сергій Павленко завжди знаходить час для родини, тим більше, що вона в нього велика і дружня. Кохана дружина Юлія, донька Марія, синочки Давид та Семен – його незамінна підтримка, відрада та любов.  

«Доньці вже 16 років, а в хлопчиків зараз дуже цікавий вік, вони активні, допитливі та життєрадісні, тож і вільний час намагаємося організовувати відповідно. Синам подобається перебувати на свіжому повітрі, наприклад, у парку або ж грати в футбол на стадіоні. Вже з нетерпінням чекаємо на весну, коли стане тепло і ми зможемо всією родиною відпочивати в оточенні природи». 

Заняття наукою завжди вимагає самовіддачі, концентрації і терпіння. До слова, Сергій Павленко, під час роботи, намагається завжди мотивувати себе, і одним із кращих прикладів є напрацювання його колег та життя інших успішних особистостей, скажімо, американського промисловця та винахідника Генрі Форда: «Треба завжди прагнути до чогось і це обов’язково здійсниться».

«А своїм колегам, як нинішнім так і майбутнім, порадив би не стояти на місці, а завжди розвиватися. Потрібно взяти за правило - ставити перед собою мету і прямувати до неї, при цьому, робити все, щоб ця мета була досягнута».  

 

 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ