новини

Скажи чесно, ти як?

29.03.2023 12:38

 

Всеукраїнська програма ментального здоров’я створюється за ініціативою першої леді Олени Зеленської і має просту життєву назву «Ти як?». І певною мірою її можна назвати унікальною, адже, враховуючи воєнний час і травматичні обставини, крізь які доводиться проходити всій державній системі і громадськості, аналогів розбудови подібних новаторських проєктів у світі немає.

Жодне перетворення не може бути якісно втілено, якщо немає системних змін по всій галузевій вертикалі. Зокрема, зміни свідомості кожного з причетних до модифікації базового підходу до ментального здоров’я – починаючи з сільського фельдшера аж до представників найвищого владного рівня.

Ніби з пазлів, Програма складається з багатьох компонентів: вже проведені оцінка потреб громадян у послугах, аналіз міжнародного досвіду і ресурсів нашої держави.

Виявляється, *40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеню інтенсивності: зокрема, 1,8 млн людей – серед військових та ветеранів, 7 млн – серед людей старшого віку, близько 4 млн – це діти та підлітки.

Прогнозована потреба в допомозі з питань психічного здоров’я на первинній ланці медицини – 27 мільйонів випадків. Відповідне додаткове навчання станом на кінець 2022 року пройшли 1,2% фахівців «первинки» (сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, фельдшерів, медичних сестер/братів), сертифікати про закінчення курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» лише за перший місяць отримали понад 17 тис. медпрацівників. Натомість у 2023 році ця кількість потенційно зросте вдесятеро.

Варто розуміти, що розвиток певних форм ментальних порушень значно впливає на продуктивність людей та громад і економіку загалом – втрати від проблем, пов’язаних з психічним здоров’ям, можуть сягати 4-5% ВВП. Відтак, коли ми говоримо про відновлення людини, що нерозривно пов'язано зі сферою психічного здоров'я, це має прямий вплив на відновлення економіки, відновлення країни в цілому. Тож відновимо людину, а людина відновить усе.

Наступний «пазл» – конкретний покроковий план і комплексна координація усіх відомств, задіяних у розробці та втіленні Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).