новини

У Харкові пройшов освітній захід та фестиваль театрів «Гендер в дії-2022»

10.02.2022 16:45

Заходи пройшли в рамках освітнього проєкту «Молодіжні ініціативи та консультації для миробудування», організаторами якого стали Національна академія Національної гвардії України та Всеукраїнська громадська організація «Центр «Розвиток демократії»».

Освітній захід проводився офлайн. Участь у ньому взяли представники та представниці п’ятьох молодіжних організацій Харківської області. Одним із тренерів став заступник начальника відділу євроатлантичної інтеграції Академії підполковник Руслан Мусевич. Його доповідь стосувалася питань миру і людської безпеки.

«Захід такого формату за участю представників нашого навчального закладу та молодіжних організацій організовувався вперше. Ми вийшли на той рівень, коли горизонтальна взаємодія між закладами вищої освіти та громадськими організаціями спрацювала. Усі учасники та учасниці отримали сертифікати», - зазначив підполковник Руслан Мусевич.

Засновниками Фестивалю театрів є безпосередньо Національна академія НГУ, Харківська обласна державна адміністрація та центр гендерної культури.

Участь у Фестивалі взяли 7 театрів закладів вищої освіти. Їм були запропоновані ситуації, які театри повинні були за 10 хвилин імпровізувати на сцені. Крім того, усі команди отримали домашнє завдання, а саме створення відеоролику на тему «Як у нашому закладі вищої освіти досягають гендерної рівності».

Оцінювало роботу журі, до складу якого входили представники Харківської обласної державної адміністрації, Харківської міської ради, Всеукраїнської громадської організації «Центр «Розвиток демократії», Харківського офісу Моніторингової місії ООН з прав людини, Міжнародного фонду відродження та центру гендерної культури. Вони оцінювали артистичність, гендерну чутливість та рівень розкриття гендерної тематики команд.

«Метою таких заходів є побудова діалогу та розширення можливостей молодіжних організацій Харківського регіону у сфері миробудування та розкриття талановитої, гендерно-чутливої молоді через творчість до активної гендерної життєвої позиції. Я рада, що сьогодні молодь приділяє велику увагу питанням гендеру та намагається різноманітними способами суперечити гендерним стереотипам», - стверджує голова журі Наталя Сухорукова.

Зазначимо, що Фестиваль проводився за підтримки Урядової уповноваженої з питань гендерної політики в Україні.

За результатами оцінювання у Фестивалі третє місце посів театр Харківського національного медичного університету, друге – Національної академії Національної гвардії України, а перемогу отримали представники Військового інституту танкових військ НТУ ХП.

Руслан Мусевич вважає, що такі заходи позитивно впливають на молодь:

«Приємно, що наша команда зайняла друге місце. Готуючись до Фестивалю я помітив, як хлопці та дівчата проникнули гендерною тематикою, адже деякі з них взагалі вперше стикнулися з темою гендеру. Під час перших репетицій відчувалася стереотипність, а згодом погляди змінилися і вони почали  цим жити».

Усі учасники та учасниці Фестивалю театрів «Гендер в дії-2022» нагороджені цінними подарунками та дипломами.

«Участь у Фестивалі мені сподобалась. Це корисний досвід - гра на сцені, імпровізація, мозковий штурм, також монтаж відео, записи, і, безумовно, поглиблення у тему гендерної рівності. Такі заходи допомагають розвинути чутливість та розуміння до питання про гендер. Вважаю, в такому руслі потрібно і далі розвиватися, ще й до того додати дискурси та відкриті розмови з питаннями та відповідями. Щодо Фестивалю - дійсно круто те, що кожна команда розкрила ситуації від свого бачення, пояснили своїми жестами», - поділилася враженнями курсантка Валерія Катріченко.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ