новини

У Києві вшанували пам'ять загиблого миротворця Ігоря Киналя

18.03.2020 06:33
17 березня у Києві вшанували пам’ять старшого лейтенанта Ігоря Киналя, який загинув під час виконання службового обов'язку у складі спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косово 12 років тому.

 

Згадали Ігоря Киналя у межах церемоніалу вшанування у Залі пам’яті захисників України Міністерства оборони України, які загинули цього дня у різні роки. Учасниками заходу стали рідні загиблих Героїв, представники Національної гвардії України, Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби України, курсанти військових вишів столиці та військовослужбовці Київського гарнізону. Дзвін Пам’яті пролунав десять разів.

Ігор Киналь загинув 17 березня 2008 році в Мітровиці, Косово. Народився хлопець у Тернополі, закінчив Академію внутрішніх військ МВС України. Молодий лейтенант проходив службу у військовій частині у Золочеві Львівської області (зараз військова частина 3007, Навчальний центр Національної гвардії України).

Після завершення заходів матір Ігоря Киналя Любов Дмитрівна була запрошена до Головного управління Національної гвардії України, де історія Ігоря закарбована в музеї. Тут також пройшли заходи вшанування. Також до Головного управління була запрошена пані Марія, мати Петра Лавриненка, який загинув 5 вересня 2014 року від вогнепального поранення під час виконання завдань у районі АТО. Марії Іванівні вручили сертифікат на власне житло.

Довідково. На Балкани старший лейтенант Ігор Киналь вирушив 2007 року. Від 14 грудня 2007 — на посаді заступника командира оперативного взводу Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в міжнародній операції ООН з підтримки миру і безпеки в Косово. Також був перекладачем під час переговорів із загонами місії ООН з інших країн.

У середині лютого 2008 року українському підрозділу доручили охорону окружного суду в змішаному сербсько-албанському місті Митровиці, де планувалося слухання резонансної справи. 17 березня навколо приміщення суду почалися масові заворушення. Натовп, який за чисельністю в багато разів переважав кількість миротворців, зламав огорожу навколо суду та почав підпалювати службові поліцейські та військові автомобілі. Каміння, палиці, арматура, пляшки із запалювальною сумішшю та ручні гранати полетіли у бік миротворців. Одна з гранат розірвалася прямо під ногами старшого лейтенанта Ігоря Киналя. Її осколки разом із уламками щита завдали йому смертельних ушкоджень. Незважаючи на професійно надану домедичну допомогу та зусилля лікарів шпиталю американської військової бази "Бонстіл", під час операції Ігор Киналь помер.

Указом Президента України від 11 квітня 2008 року старший лейтенант Ігор Богданович Киналь посмертно нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Крім того, Ігор Киналь навічно зарахований до списків особового складу Навчального центру в Золочеві.

Багато, що змінилось за цей час, але пам’ять про нього живе та буде жити в наших серцях.

Пресслужба НГУ,

фото Ганни Ільченко, Руслана Андрусіва