новини

У Софії Київській відбувся перший випуск військових капеланів НГУ

19.02.2024 10:39

У центрі Києва у Соборі Софії Київської пройшов випуск військових капеланів, які навчалися за програмою «Командного курсу тактичного рівня (L-1)».

На заході були присутні т.в.о заступника командувача Національної гвардії України по роботі з особовим складом НГУ полковник Валентин Острижний, аташе з питань оборони Латвійської Республіки в Україні полковник Олександр Голманов, заступник голови Державної служби етнополітики та свободи совісті Віктор Войнолович, начальник служби військового капеланства Головного управління НГУ полковник Олександр Іздебський, голова Синодального управління військового духовенства Православної Церкви України – митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви – єпископ Сокальско-Жовківський Михаїл, капелани підрозділів НГУ та представники Академії.

Усі присутні вшанували пам'ять полеглих героїв-захисників, військових капеланів, всіх воїнів та виконали державний гімн України.

Голова Синодального управління військового духовенства Православної Церкви України – митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан привітав усіх з визначною подією та вручив нагороди від Православної церкви України офіцерам Національної академії НГУ.

Зі словами привітання звернувся керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви – єпископ Сокальско-Жовківський Михаїл.

Вперше в історії України у Софіївському соборі військові капелани Національної гвардії України виконали молитву військового капелана.

До військових капеланів та усіх присутніх звернувся т.в.о заступника командувача Національної гвардії України по роботі з особовим складом НГУ полковник Валентин Острижний:

«Ви – підтримка військовослужбовців, а також членів їх сімей. Вірю, що отримані знання стануть вам у нагоді у вашій професійній діяльності».

Військовим капеланам вручили свідоцтво про присвоєння професійної кваліфікації «Офіцер тактичного рівня військового формування з правоохоронними функціями». 10 військових капеланів отримали грамоти та подяки від командувача Національної гвардії України.

«Сьогодні ми знаходимось в історичному місці нашої Батьківщини, у Софії Київській. Сьогодні ми, капелани НГУ, у цій Святині, в час героїчного протистояння російському агресору, пишемо історію-літопис нашої боротьби. Ми завершили навчання та отримали сертифікат про проходження «Командного курсу тактичного рівня (L-1)». І це також є історичним моментом, бо з Промислу Божого ми є першими випускниками в Україні!, – зазначає учасник курсу молодший лейтенант капеланської служби Василь Хомин. – Дякуємо науково-педагогічному та інструкторському складу Академії за їхню науку, знання та отримані військові навики, які складуть духовенству додатковий досвід для  морально-християнської підтримки нашим сучасним героям: українським воїнам. Нехай Господь благословить всіх нас правдивою  Перемогою в цій війні! Слава Ісусу Христу! Слава Україні!».

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ