новини

В Академії Нацгвардії відзначили День Соборності України

22.01.2022 11:06

Починаючи з 1999 року, 22 січня, Україна щорічно відзначає День Соборності. Свято, яке присвячено об’єднанню у 1919 році Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Більше ніж 100 років тому на Софійській площі, в місті Києві, був підписаний надзвичайно важливий документ, що став однією з історичних основ Акту проголошення незалежності України у 1991 році.

З нагоди Дня Соборності України було проведено урочисте шикування особового складу на плацу Національної академії Національної гвардії України. Зі словами привітання до офіцерів та курсантів звернувся перший заступник начальника Національної академії Національної гвардії України з навчально-методичної та наукової роботи генерал-майор Олександр Морозов.

«День соборності України - це державне свято, яке звеличує створення єдиної соборної української держави. Більше ніж 100 років тому, на Софійській площі в Києві, відбулося урочисте віче, на якому був проголошений «Акт Злуки» та об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, - наголосив генерал-майор Олександр Морозов. - 22 січня 1919 року здійснилися віковічні мрії, заради яких жили і за які помирали найкращі сини України. Саме цього дня народилася єдина незалежна Українська Народна республіка. Вітаю всіх присутніх із цим знаковим для всієї України святом!».

Також, напередодні пам’ятної дати, курсанти Академії провели телемарафон до Дня Соборності України: «Друзі єднаймося і не цураймося». У рамках телемарафону гвардійці розповіли учням Краматорська та Торецька про основні  події, які сталися 22 січня 1919 року і, як наслідок, вплинули на всю подальшу історію нашої держави. Курсант гуманітарного факультету Денис Власов зазначив:

«Я обрав військову професію через можливість підтримати людей, допомогти своїй державі не словом, а ділом, коли держава цього найбільше потребує, під час боротьби за територіальну цілісність та єдність України. Це шлях саморозвитку, виховання у собі найкращих якостей патріота-громадянина, можливість дізнаватися, навчатися, ставати краще з кожним днем, і це, неодмінно, можливо у професії, яка загартовує волю, сильних духом людей».

Крім того, учасники переглянули фільм «Злука. День Соборності України.», а також поділилися традиціями відзначення Дня Соборності України у своїх навчальних закладах.

 

Начальник Національної академії Національної гвардії України генерал – лейтенант Сергій Соколовський взяв участь в урочистостях з нагоди Дня Соборності України, які проходили у місті.

Представники органів державної влади та місцевого самоврядування, силових структур, духовенства, громадських організацій, ветерани АТО та ООС, курсанти та студенти, харків'яни поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто загинув у боротьбі за соборність і єдність України.

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ