новини

Як майбутні військові психологи вивчали способи знаходження контакту з тими, хто потребує психологічної допомоги

21.02.2020 15:27

Способи «підлаштування» до людини, специфіка дії трикутника Карпмана, можливості до розпізнання в людини психологічних проблем. Це далеко не повний перелік питань, на яких під час тренінгу акцентували увагу курсанти гуманітарного факультету Національної академії національної гвардії України.

Тренінг із використанням практик нейролінгвістичного програмування  для більше ніж 50 майбутніх військових психологів провів спеціаліст в області психотерапії, лікар-психотерапевт вищої категорії, член асоціації нейролінглвістичного програмування Віктор Панченко. Асистентом під час заходу був його колега Артем Пронь.

Увагу курсантів зосереджували на одній із найбільш актуальних на сьогодні проблем – допомозі військовослужбовцям, які, перебуваючи в зоні проведення бойових дій отримали фізичні чи психологічні травми. Важливість допомоги полягає в можливості швидко розпізнавати проблему та знайти способи для її вирішення шляхом налаштування контакту з особою.

На думку Віктора Панченка, військовий психолог – це спеціаліст, який більше зорієнтований на роботу з гострими психологічними станами.

«Я в жодному випадку не зменшую ролі цивільних психологів, але їх робота з гострими випадками значно менша ніж у військових, тому навчанню військових психологів треба приділяти особливу увагу, - наголосив Віктор Панченко. – Мені дуже сподобалося, що я побачив багато живих очей. Відразу помітно зацікавлення цих молодих та допитливих хлопців і дівчат у тематиці тренінгу. Дивлячись на них вважаю, що роботі психолога в армії необхідно надавати більшого значення. Не треба прагнути до механізації процесу, а зосереджувати більше уваги на комунікації, адже всі ми живі люди, усвідомлення цього факту є дуже важливим».

Під час тренінгу курсанти активно приєднувалися до дискусії, відповідали на запитання тренерів, а також цікавилися новими практиками надання психологічної допомоги. Зовсім скоро знання, отримані під час тренінгу стануть в нагоді й для курсанта четвертого року навчання Василя Федоріненка.

«Дуже задоволений, що в Академії проводять тренінги такого формату та ще й з такими непересічними особистостями в сфері психології як Віктор Панченко, - поділився гвардієць. - Важливою особливістю діяльності військового психолога є те, що ми спілкуємося з військовослужбовцями на всіх етапах служби. Скажімо, завдяки індивідуальним та профілактичним бесідам, які є невід’ємною частиною професійно-психологічної підготовки можна буде краще дослідити проблему, а головне – зрозуміти військовослужбовця, якому потрібна психологічна допомога. Якщо цього не станеться, можуть виникнути досить негативні наслідки. Вважаю, що із використанням тих психологічних практик, які мали місце під час тренінгу я отримав більше інформації, а отже й досвіду для здійснення практичної діяльності безпосередньо у військах». 

Відділ міжнародних зв’язків, інформації та комунікації НА НГУ